Afgelopen februari is artsenkoppel Arno Maas (tropenarts) en Sandra Reijnen (huisarts) utigezonden naar Mangochi Hospital als vervanging voor Arne en Dorothee. Arno en Sandra zullen samenwerken met Tweega arts Bente van der Meijden. Wij zijn Arno Maas (tropenarts) en Sandra Reijnen (huisarts).

Half februari zijn we met onze dochters Jane (3) en Rowie (1) naar Malawi gevlogen om daar dat komende anderhalf jaar samen met Bente te werken en de taken over te nemen van Arno en Dorothee, die naar Nederland zullen vertrekken. In Lilongwe verliep het aanvragen van de medische registratie soepeler dan verwacht en al snel konden we op doorreis naar Mangochi. Daar wachtte ons een warme ontvangst van onze Nederlandse collega’s. 

Helaas moesten we eerst nog even wat Hollandse wintervirussen overwinnen, maar daarna konden we aan het werk. Arno is zijn draai aan het vinden bij de verloskunde, waar hij ook Family Medicine dokters in opleiding begeleidt, en Sandra richt zich op projectmanagement en poliklinische zorg. Daarnaast hebben we de afgelopen maand onze eerste groep coassistenten begeleid, erg leuk: enthousiaste studenten die we onder andere wat mochten bijbrengen over patiëntgerichte zorg, waarbij er naast het medische stuk ook veel aandacht is voor communicatie en zowel psychologische als sociale factoren. Inmiddels zijn we wat meer gewend aan het warme klimaat in Mangochi en hebben we een uitgebreide overdracht gekregen om mee verder te kunnen. Onze twee meiden hebben het gelukkig ook erg goed naar hun zin: heel veel buitenspelen, wat wil je nog meer? Nu, na twee maanden, verhuizen we naar ‘Mangochi Town’ op loopafstand van het ziekenhuis (of fietsen, wat dat betreft lijkt Mangochi wel op een Nederlandse studentenstad) en we kijken uit naar wat de komende maanden hier ons gaan brengen.