Arie en Lisanne Glas (tropenartsen) zijn zes jaar uitgezonden geweest door Tweega Medica naar het Mulanje Mission Hospital in Malawi. Voor een groot deel van hun uitzending was de AFAS Foundation onze funding partner. Daar waren we heel erg blij mee. De funding is echter vorige zomer gestopt. Arie en Lisanne en hun drie dochters willen op termijn weer terug naar Nederland. Arie en Lisanne en Tweega waren al langere tijd op zoek naar een oplossing hoe de zorg in Mulanje Mission Hospital voortgang kan vinden. Dit was geen makkelijke opdracht aangezien Arie ook ziekenhuisdirecteur is en daar dus ook een plek vacant gaat komen. Omdat Tweega Medica beperkte financiële middelen heeft op dit moment ondersteunen we het koppel nog voor een deel van hun verzekeringspakket maar helaas is het geen volledige Tweega uitzending meer.

Beste Tweega netwerk,

Moeder- en kindzorg is het hart van de missie van Tweega Medica. Een gezonde eerste levensfase, daar kun je op bouwen.

Binnen Mulanje Mission Hospital werkten we de afgelopen maanden aan een geheel vernieuwd protocollenboek voor de moeder- en kindzorg. Afspraken tussen artsen, verpleging en verloskundigen, de juiste dosering en indicatie voor medicijnen, onderwijsmaterialen en posters voor op de muren…

Dit intensieve project werd geleid door twee artsen en een aantal verloskundigen, met ondersteuning uit het tertiaire ziekenhuis in Blantyre. Het resultaat: een gedegen training van drie dagen voor alle staf, uitgebreid onderwijsmateriaal voor de toekomst, nieuwe richtlijnen en posters op de verloskamers. Het een en ander is ook opgenomen in onze Clinical Guidelines app (zie Google Playstore: MMH Clinical Guidelines).

Hieronder ziet u een staatje met de cijfers die we in MMH behalen versus het landelijke gemiddelde wat betreft moeder- en kindzorg:

KwaliteitsindicatorMMHNationaalVerschil
% baby’s geboren met mogelijk zuurstofgebrek5/100>20/100 > 4x minder complicaties
Moedersterfte43/100,000381/100,000> 8x lagere sterfte
Sterfte van baby’s <6 weken14/100027/1000~2x lagere sterfte

Natuurlijk gaan er ook hier dingen mis. Dan is het belangrijk dat er een veilige sfeer is om een nabespreking te houden en te leren van wat er beter kan. Het is dan ook een routine geworden om alle sterfgevallen van kinderen jonger dan zes weken te bespreken in een team dat aanbevelingen doet. Niet leuk, wel belangrijk. Wij hebben veel respect voor (jongere) collega’s die hier regelmatig patiënten behandelen waar een Nederlandse gynaecoloog hulp bij zou vragen.

Het is fijn dat we twee weken geleden een nieuw gezin mochten ontvangen op Mulanje Mission: Thomas en Andrea Van Acker zijn vanuit Mangochi naar Mulanje verhuisd. Andrea is huisarts en tropenarts en Thomas is scheikundige en leraar. Zij hebben zes maanden in Mangochi gewerkt met mede-Tweega artsen die daar de laatste fase van de opleiding tot tropenarts deels verzorgen.

Hun zoons Lucas (3) en Elias (1) zijn een vrolijke aanvulling op het geheel hier. We zullen de komende periode samenwerken, waarbij het goed uitkomt dat er een extra arts is. De situatie rond staf bezetting in de ziekenhuizen in Malawi is op dit moment namelijk zeer krap, en de missie van Tweega Medica om goed opgeleide artsen uit te zenden is heel relevant.

Dank voor jullie steun!