Na aankomst in Haydom is Mayke Franssen gelijk aan de slag gegaan op de verlos- en kraamafdeling van Haydom waar jaarlijks meer dan 5000 bevallingen plaatsvinden. Dit zijn gemiddeld 14 bevallingen per dag waarvan gemiddeld 2 geboortes door middel van een keizersnede. Dit is natuurlijk werk wat door meerdere lokale vroedvrouwen gedaan wordt. Mayke is met name gefocust om hen te trainen om de best mogelijke zorg te kunnen geven. Hieronder vertelt zij hierover.

MaykeIn Haydom kom ik elke dag meer en meer op mijn plek. Ik werk met name op de afdeling voor zwangeren en pasgeborenen waar nog genoeg uitdagingen liggen om de zorg te verbeteren voor deze kwetsbaren. Momenteel zijn er wel vier artsen op deze afdeling, maar de uitdaging zit ook met name in het effectiever inzetten van deze mensen en het verbeteren van de zorgprocessen rond een zwangere. Ik zie hierin voor mij een belangrijke taak weggelegd omdat het tot nu toe niet efficiënt is georganiseerd en zodoende meer gezondheidswinst behaald kan worden met dezelfde middelen.

Ik heb een aantal ideeën die ik de komende tijd wil gaan uitwerken. Een daarvan is om eerste trimester echo’s te gaan maken. Het is nu namelijk een groot probleem is dat we heel vaak niet weten hoe ver mensen zwanger zijn.  Als je in het eerste trimester meet hoe groot de vrucht is kan je een zeer accurate uitgerekende datum vast stellen waardoor je beter beleid kunt maken tegen het einde van de zwangerschap. Het beste zou zijn als enkele lokale vroedvrouwen zich hierin bekwamen zodat ze niet afhankelijk blijven van een dokter uit het buitenland. Wel is het noodzakelijk dat we hiervoor een geschikt echo-apparaat weten te krijgen. Daarom hebben we een relatief goedkoop tweedehands echoapparaat in Nederland aangeschaft en via een bevriende stichting gratis naar Haydom laten vliegen.

Een ander idee is om niet alleen trainingen te geven binnen ons grote ziekenhuis, maar ook trainingen te geven aan de medewerkers kleinere ziekenhuisposten rondom Haydom. Met name bij acute situaties moeten zij ook weten hoe ze een leven kunnen redden aangezien de afstanden tot Haydom voor sommigen gewoon te ver zij. Inmiddels ben ik al aan de slag gegaan met deze trainingen. Hiervoor hebben we inmiddels speciale simulatiepoppen ingezet zodat er echt “hands on” getraind kan worden voor deze acute situaties. In de nabije toekomst ga ik kijken hoe we dit trainingsprogramma verder kunnen uitbreiden.

Moeder en kind