Anneloes Eleveld (tropenarts) is nu bijna twee jaar uitgezonden naar Haydom Hospital. Naast het klinische werk in het ziekenhuis geeft Anneloes veel onderwijs en doet ze ook wetenschappelijk onderzoek, met name op het gebied van de chirurgische zorg, in samenwerking met Global Surgery Amsterdam (GSA). Hieronder vertelt ze:

“Gedurende de week druppelen ze langzaam binnen: frisse jongens en meiden met gladgestreken witte jassen. Ze komen veelal uit de grote steden en arriveren in het, toen nog, stoffige Haydom. Het zijn onze nieuwe interns en ze zijn klaar voor een jaar in de ‘bush’. Ze hebben 5 jaar geneeskundestudie achter de rug en moeten een jaar werken als intern, waarbij ze rouleren op elke afdeling van het ziekenhuis om zo brede kennis en ervaring op te doen.
Mijn taak is om de interns op mijn afdeling te superviseren tijdens hun tijd hier. Ik vind het fantastisch. Naast dat de samenwerking leuk is en het werken een stuk gezelliger maakt, is er door hun aanwezigheid altijd aandacht voor onderwijs. Onderwijs geven is voor mij een onmisbaar onderdeel in mijn werk. Samen lopen we visites, samen zien we patiënten op de spoedeisende hulp en samen doen we operaties. Ik sta bekend om mijn ‘Nederlandse’ manier van begeleiding: laagdrempelig beschikbaar, opbouwende feedback en vrij directe communicatie. Het wordt gelukkig gewaardeerd.

De eerste weken met een nieuwe groep interns is altijd hard werken. Ze moeten wennen aan de nieuwe plek en alle basis moet nog worden uitgelegd. Op een dinsdag heeft intern Clemence zijn eerste dienst en ik ben zijn achterwacht. Ik druk hem op het hart mij voor alles te bellen, maar het is zo druk dat we beide het ziekenhuis niet verlaten. Een patiënt moet met spoed een buikoperatie, een andere patiënt een gips voor zijn gebroken been. Een man heeft na een gevecht 4 snijwonden in zijn gezicht en alles moet worden gehecht, een andere man heeft ernstig hoofdletsel na een ongeluk en moet naar de Intensive Care. Wondverzorging, hechten, een gips aanleggen, een patiënt met buikpijn beoordelen, patiënten voorbereiden op een operatie, veel basiszorg komt voorbij. We proberen de interns op te leiden door ze te begeleiden tijdens hun werk, maar geven ook presentaties en trainingen om de kennis over te brengen.
Het regenseizoen is inmiddels aangebroken. Alle stof is verdwenen en waar het landschap in korte tijd groen kleurt, hebben de interns in diezelfde korte tijd hun Haydom ontgroening doorstaan. Met het aanbreken van het regenseizoen is het veelal de tijd voor de mensen in deze omgeving om het land te bewerken en te zaaien. Bijna alle tijd en geld wordt hierin gestoken en men komt alleen naar het ziekenhuis als het echt nodig is. Helaas hebben we in deze periode wel heel veel patiënten met een chirurgische spoedsituatie en is het enorm druk met operaties. Veel werk, maar veel leermomenten en we gaan met een goed voorbereid team het nieuwe jaar in!”