Anneloes Eleveld (tropenarts) rondt na twee jaar uitgezonden te zijn naar Haydom Hospital haar missie af. Naast het klinische werk in het ziekenhuis gaf Anneloes veel onderwijs en deed ze ook wetenschappelijk onderzoek, met name op het gebied van de chirurgische zorg, in samenwerking met Global Surgery Amsterdam (GSA). Hieronder vertelt ze:

“Na twee jaar is er een einde gekomen aan mijn werkzame periode in Haydom. Eind februari had ik mijn laatste werkdag en in de twee weken daarna heb ik afscheid genomen van alle mensen en het ziekenhuis. Ik kijk terug op een hele mooie tijd, waarin ik hopelijk heb kunnen bijdragen aan het versterken van de gezondheidszorg in deze omgeving.
Het eerste jaar in Haydom was kennismaken, de taal leren, de weg vinden in het ziekenhuis, zelf heel veel leren over zorg leveren in een setting als Haydom en de mensen en de cultuur leren kennen. Ik raakte vertrouwd op ‘mijn’ afdeling, de chirurgie, en vond mijn weg in alle werkzaamheden. Het onderzoeksproject, waarmee we specifiek de zorg voor patiënten met een beenbreuk willen verbeteren, ging van start en met vallen en opstaan creëerden we een routine. Er waren veel andere buitenlanders, studenten en vrijwilligers, veelal voor korte periodes. Samen hardlopen, een filmavond en af en toe een weekend weg. Ook ben ik nog een paar keer in Nederland geweest, om leuke en minder leuke redenen.

In maart 2020 was ik ‘op de helft’. En in maart 2020 kwam corona. De eerste piek kwam en ging, gelukkig, vrij snel voorbij. In de maanden erna was Tanzania los van maatregelen. Het hele tweede jaar was voor mij een heel bijzondere periode, waarin ik steeds meer in mijn Tanzaniaanse ‘bubbel’ zat. Na een jaar inburgeren was ik vertrouwd geraakt in Haydom, en Haydom met mij. Ik was maandenlang de enige buitenlander. Bij mijn afscheid is me verteld hoe bijzonder men het vond, dat ik gebleven was. Maar ik heb het nooit als punt van twijfel ervaren. Haydom was mijn thuis op dat moment.
Het werken ging goed. Ik deed bijna alles zelfstandig en heb met echt heel veel plezier samengewerkt met alle staf. Ik had het vertrouwen gekregen en kon veel doen. Het onderzoeksproject liep heel goed en we konden het uitbreiden. Sociaal gezien werd het wel wat saaier, omdat je minder mensen om je heen hebt. Toch had corona ergens voordelen: we kregen de mogelijkheid om een paar weekenden door te brengen op de normaal door toeristen overladen locaties. Tanzania is zo’n prachtig land en ik ben blij dat we er zo extra van hebben kunnen genieten.
Terug in Nederland kijk ik met een warm hart terug naar de tijd die ik heb mogen wonen en werken in Haydom, Tanzania. Het was een fantastische ervaring. Ik heb zelf ontzettend veel geleerd en ik hoop dat ik heb kunnen bijdragen aan het verbeteren van de zorg. De samenwerking is ondanks mijn fysieke vertrek uit Haydom ook nog niet ten einde; ons onderzoeksproject loopt door en ik zal binnenkort ook weer een korte periode teruggaan. Het doet me goed dat het afscheid in maart dus geen definitief afscheid was.”