Mayke Franssen (tropenarts) en haar man Jonas Rosenstok komen binnenkort terug naar Nederland nadat zij bijna drie jaar door Tweega zijn uitgezonden naar Haydom Hospital. Mayke heeft veel betekend voor verbetering van de obstetrische zorg in het ziekenhuis. Ze gaf onderwijs aan het lokale personeel en was een vaste blanke dokter die “bleef”. Dit is in een groot ziekenhuis als Haydom, waar geregeld buitenlandse specialisten korte tijd (meestal) komen opereren en dan weer weg zijn, een bijzonder gegeven en het biedt stabiliteit voor het andere personeel op de werkvloer. Jonas heeft op zijn beurt veel bereikt in het management-team van het ziekenhuis. Met zijn expertise op financieel en IT-gebied heeft hij heel veel kunnen bereiken voor het ziekenhuis.
Tweega Medica wil Jonas en Mayke alvast hartelijk danken voor al het goede werk dat zij verzet hebben in Haydom. We hopen dat zij hun laatste weken goed kunnen afsluiten in het ziekenhuis en dat het een goed afscheid zal worden voor iedereen.
Hieronder vertelt Mayke:

“Het einde van onze tijd in Haydom nadert, de tijd is echt voorbijgevlogen!

Grote plannen zijn uitgevoerd, anderen zijn gestrand en soms hebben we ook plannen laten varen. Werken in Afrika is gas-terug-nemen, aanpassen, plannen bij de dag, kleine stapjes zetten, accepteren, omgaan met frustraties maar gelukkig geeft het werk ons hier ook heel veel plezier en voldoening.

De laatste maanden ben ik bezig geweest om de Spoedeisende Hulp op te zetten. Het project wordt steeds breder gedragen; men begint in te zien dat het een belangrijke plek is waar levens gered kunnen worden. In de strategische plannen van het ziekenhuis voor de komende jaren heeft de SEH nu een prominente plaats. Er is inmiddels een afdelingshoofd  aangesteld en het aanstellen van specifiek SEH-personeel ligt in de planning. Van de SEH-afdeling zijn de muren geschilderd, er zijn nieuwe banken geplaatst, een medicijnkast is aanwezig en aan de muur hangt een saturatiemeter.

Er is nog een lange weg te gaan maar er is een start gemaakt en dat is het belangrijkst.
Het is nog onduidelijk of een andere Tweega arts dit project kan overnemen, maar ik denk dat het project in ieder geval verder zal gaan. Op afstand zal ik zeker betrokken blijven.

Ik probeer ook nog steeds het Maternity Waiting House project verder te krijgen maar dat gaat erg langzaam. Er is enthousiasme, maar de actie laat een beetje op zich wachten.

Jonas heeft zijn fundraising-taken al over kunnen dragen aan de nieuwe Head of Fundraising, Xander Pijnappel, die ook door Tweega Medica wordt gesteund. Zijn focus voor de laatste maanden ligt op de IT. Doel is om de vele verbeteringen die de afgelopen tijd gemaakt zijn  zodanig achter te laten dat er geen “instortingsgevaar” bestaat.

Na bijna 3 jaar werken in Tanzania is onze ervaring dat de leercurve nog lang niet afvlakt. Wat dat betreft is het jammer om te vertrekken. Naarmate je de cultuur en de mensen beter leert begrijpen wordt het steeds makkelijker om effectief te zijn en wordt het steeds leuker om als buitenstaander met de Tanzanianen samen te werken. En er blijft nog zo veel te winnen hier. Maar goed, dat laat dus ruimte voor misschien een toekomstige uitzending van Tweega Medica!”