Met geweldige steun van de AFAS foundation zijn sinds de zomer van 2020 Grace Bambe (tropenarts) en Ogendo Simon (arts) uitgezonden naar Kabanga Hospital in Tanzania. Kabanga Hospital is een plattelandsziekenhuis (183 bedden) in de westelijke grensregio van Tanzania. Geschat beslaat de catchment area populatie van het ziekenhuis ongeveer 700.000 mensen. Doordat het ziekenhuis erg afgelegen ligt, is het moeilijk om dokters te vinden die in het ziekenhuis willen en kunnen (blijven) werken.  

“Wij zijn weer geland en volledig aan het meedraaien in Kabanga sinds ons verlof afgelopen mei. Het is momenteel hard werken in het ziekenhuis nadat er afgelopen juli maar liefst 13 verpleegkundigen en 4 artsen vertrokken zijn om bij overheidsziekenhuizen te gaan werken. De meeste verpleegkundigen hadden al een aantal jaren voor het ziekenhuis gewerkt en ze vormden een vast onderdeel van het verpleegkundig team. Het is daarom een groot gemis voor het personeel en het ziekenhuis dat er nu zoveel mensen vertrokken zijn. Werkroosters moeten opeens opnieuw opgesteld worden om alle gaten op te vullen en iedereen wordt gevraagd om bij te springen. Hierdoor ligt de werklast momenteel vrij hoog, maar we proberen er met z’n allen het beste ervan te maken!

Ogendo is nog altijd bezig met de declaraties voor de zorgverzekeringen. Hij kijkt  de declaraties inhoudelijk na en rapporteert fouten terug naar de dokters. Ook geeft hij onderwijs aan dokters en verpleegkundigen over de juiste afhandeling van de verzekeringspapieren. Over het algemeen zien we dat de inkomsten van het ziekenhuis steeds meer toenemen en daar zijn we erg blij mee.

Sinds eind augustus heeft Kabanga een nieuw elektronisch patiëntendossier dat gekoppeld kan worden aan het digitale systeem van de grootste zorgverzekering van Tanzania. Dit zou betekenen dat er minder papierwerk nodig is om de juiste zorg te declareren. We hopen dat dit nieuw systeem Ogendo’s werk efficienter en makkelijker gaat maken.
Daarnaast moet Ogendo steeds vaker diensten draaien waarbij hij vooral chirurgische ingrepen moet uitvoeren.

Grace is naast de verloskunde afdeling bezig met de laatste stappen voor de nieuwe couveuseafdeling. Dankzij de ondersteuning van de Kabanga Hospital Foundation is een groot deel van de benodigde medische apparaten al aangeschaft en zijn we nu bezig met het bestellen van de laatste items. Helaas is de opening vertraagd geraakt door het huidige personeelstekort. Het is nu wachten totdat er nieuwe verpleegkundigen aangenomen zijn, die vervolgens door Grace getraind kunnen worden, waarna de afdeling open kan. We kijken hier erg naar uit!

Ondertussen blijven we zieke pasgeborenen op de verloskamers verplegen en worden we bijna elke dag geconfronteerd met de nood voor een couveuseafdeling. Zo heeft Grace onlangs een baby opgenomen die thuis in het dorp was geboren, moeder was alleen thuis bevallen bij een zwangerschapsduur van rond 28 weken (dat is net de grens voor levensvatbaarheid in Tanzania). De moeder had niet verwacht dat het kind zou leven, dus initieel had ze het kind in doeken gewikkeld zonder er goed naar te kijken en kwam ze naar het ziekenhuis voor eigen controle. Bij aankomst was de baby in slechte toestand maar wel levend, waarna we het op de verloskamers hebben opgenomen onder een kacheltje en aan de zuurstofmachine. Wonder boven wonder is dit babytje gaan groeien en heeft het alle tegenslagen kunnen overwinnen. De moeder kon het zelf niet geloven toen ze na een maand uit het ziekenhuis ontslagen kon worden met een gezonde baby in haar armen!  Dit soort gevallen motiveren ons om ons hard te maken voor de nieuwe couveuseafdeling en we hopen dat we bij de volgende nieuwsbrief kunnen vermelden dat we van start zijn!”