Alweer drieënhalf jaar zijn Grace Bambe (tropenarts) en Ogendo Simon (arts) uitgezonden naar Kabanga Hospital in Tanzania. Kabanga Hospital is een plattelandsziekenhuis (183 bedden) in de westelijke grensregio van Tanzania. Geschat beslaat de catchment area populatie van het ziekenhuis ongeveer 700.000 mensen. Doordat het ziekenhuis erg afgelegen ligt, is het moeilijk om dokters te vinden die in het ziekenhuis willen en kunnen (blijven) werken. We zijn de AFAS Foundation zeer dankbaar voor hun support voor deze uitzending.

Het is hard werken in Kabanga! 

Het AFAS-programma biedt een fantastische kans om aan duurzame impact te kunnen werken in Kabanga. Maar hamna kitu cha bure, zeggen ze dan in Tanzania. Oftewel, je krijgt niks gratis uitgedeeld zonder dat je er zelf voor moet werken. Er zijn uiteraard een aantal uitdagingen. Zo waren laatst de bakstenen op. Want ja, het is regenseizoen en dan zijn er minder bakstenen op de markt omdat het langer duurt voordat de bakstenen drogen door gebrek aan zon, en de droge opslag van bakstenen is ook moeilijker als het telkens regent. Dus moest de aannemer samen met onze man van de inkoop op de motor op zoek gaan naar bakstenen. Want dat is de meest efficiënte oplossing voor het probleem: samen achterop op de motor, door de groene bergen en heuvels van de regio Kigoma, over de smalle, modderige paadjes, van dorp naar dorp, op zoek naar bakstenen.

“Naast het AFAS programma zijn we ook met kleinere projecten bezig in samenwerking met de Kabanga Hospital Foundation. Zo zijn we recent gestart met een scholingsproject voor personeel dat nog geen middelbareschooldiploma heeft. Dit zijn vooral verzorgenden, ongeveer dertig mensen die al twintig jaar in Kabanga werken maar geen kwalificaties hebben. Ze zijn getraind on the job en zijn veelal goed in hun werk. Door nieuwe regelgeving van de overheid zouden ze hun baan kwijtraken en dat willen we voorkomen. We zijn daarom gestart met avondlessen zodat capabele personeelsleden hun middelbareschooldiploma kunnen behalen. Het ziekenhuis heeft deze mensen nodig om goede zorg te kunnen leveren aan de patiënten. We zijn voor dit ontzettend belangrijke project op zoek naar donateurs en samenwerkingen met middelbare scholen in Nederland, zie de onderstaande link voor meer informatie: https://www.kabangahospitalfoundation.org/nieuws/project-scholing-een-middelbaar-onderwijsdiploma-voor-behoud-ziekenhuispersoneel/ 

Vanaf 1 oktober 2022 zijn Marloes Frijters (tropenarts) en Kasper Nobel (business consultant) Grace en Ogendo komen versterken in Kabanga Hospital. Ook voor hun uitzending en het Kabanga Hospital Verbeter Project is de AFAS Foundation onze funding partner. Het is heel bijzonder en fijn dat het ziekenhuis dankzij de AFAS Foundation in de komende jaren zo’n verbeterslag kan maken. Tweega is dankbaar voor de samenwerking binnen dit bijzondere project.

Momenteel zijn Marloes en Kasper in Nederland. Een aantal weken geleden hebben ze een dochtertje gekregen, Nine. Over een aantal weken zullen ze met zijn drieën terugkeren naar Kabanga om hun missie te vervolgen.

Anne Hillebrand (AIGT) heeft Marloes de afgelopen maanden vervangen in Kabanga voor haar zwangerschaps- en bevallingsverlof. Daarvoor is Tweega Medica Anne enorm dankbaar!