Grace Bambe (tropenarts) en Ogendo Simon (arts) zijn door Tweega sinds augustus 2020 uitgezonden naar Kabanga Hospital in Tanzania. Kabanga Hospital is een plattelandsziekenhuis (183 bedden) in de westelijke grensregio van Tanzania. Geschat beslaat de catchment area populatie van het ziekenhuis ongeveer 700.000 mensen. Doordat het ziekenhuis erg afgelegen ligt, is het moeilijk om dokters te vinden die in het ziekenhuis willen en kunnen (blijven) werken. We zijn daarom erg blij dat we, met steun van de AFAS Foundation, de uitzending van Grace en Ogendo hebben kunnen starten. 

“We hebben het in Kabanga erg druk op dit moment. Tot nu toe waren we redelijk gespaard gebleven tijdens alle coronagolven, maar sinds mei zien we een stijgende lijn in het aantal opnames van patiënten met benauwdheid. De regio Kigoma waar ons ziekenhuis zich bevindt is vrij ruraal met slechte infrastructuur waardoor het erg moeilijk is om goede COVID zorg op te zetten. Bovendien heeft ons ziekenhuis nog steeds grote financiële tekorten, waardoor het aanschaffen van o.a. zuurstofapparatuur en andere benodigdheden nauwelijks mogelijk is. Desondanks zetten we alles op alles om het beste uit de situatie te halen. We hebben onze privé afdeling omgetoverd tot een COVID isolatieafdeling met, waar mogelijk, strikte regulatie van het patiëntenverkeer en in ieder geval maskers en handschoenen voor het personeel. Het ziekenhuis laat slechts één bezoeker per dag per patiënt toe.
We proberen onze patiënten en de omliggende gemeenschappen te informeren over hoe ernstig deze coronagolf is, maar dat lukt helaas niet altijd. Veel mensen bagatelliseren hoe ziek je kan worden van het coronavirus en een aantal prominente figuren in de maatschappij hebben in het verleden (en nu nog steeds) misinformatie en onjuistheden verspreid over het virus.
Wij proberen ons op het ziekenhuis te focussen en daar onze energie te benutten. Ogendo is als arts verantwoordelijk voor de COVID afdeling, met name de dagelijkse visites en behandeling van patiënten. Samen met de Kabanga Hospital Foundation zijn we onlangs een fundraising gestart om meer zuurstofcilinders aan te schaffen omdat we nu simpelweg te weinig zuurstof hebben voor het aantal opgenomen patiënten. We zijn ondertussen erg dankbaar voor alle steun die we van verschillende mensen krijgen en hopen dat deze golf niet al te lang meer gaat duren.”