Alweer bijna 3 jaar zijn Grace Bambe (tropenarts) en Ogendo Simon (arts) uitgezonden naar Kabanga Hospital in Tanzania. Kabanga Hospital is een plattelandsziekenhuis (183 bedden) in de westelijke grensregio van Tanzania. Geschat beslaat de catchment area populatie van het ziekenhuis ongeveer 700.000 mensen. Doordat het ziekenhuis erg afgelegen ligt, is het moeilijk om dokters te vinden die in het ziekenhuis willen en kunnen (blijven) werken.

“In Kabanga zijn we, naast ons dagelijks werk met patiëntenzorg, volop bezig met het AFAS ziekenhuis-verbeter-programma. We zien langzamerhand steeds meer projecten gerealiseerd worden met behulp van de AFAS Foundation en daar zijn we ontzettend dankbaar voor!

Grace is de laatste paar maanden bezig geweest met het aanschaffen van een nieuw echo apparaat voor het ziekenhuis. Dat verliep moeilijker dan van tevoren gedacht, met een paar onaangename verrassingen vanaf de kant van de leverancier. Maar nu lijkt het uiteindelijk toch te gaan lukken en is de verwachting dat het ziekenhuis ergens in september het nieuwe echo apparaat zal hebben! Dat is een mooi vooruitzicht en zeker geen overbodige luxe, aangezien het huidige apparaat ongeveer 15  jaar oud is en een zeer slechte beeldkwaliteit heeft. 

Ogendo was de afgelopen maanden binnen het AFAS programma verantwoordelijk voor het aanschaffen van een nieuwe generator. Ook dit project duurde erg lang, mede doordat het contact met de leverancier enorm stroef verliep. Op dit moment is de biomedical engineer, samen met  de elektricien van het ziekenhuis, onderweg om een potentiële nieuwe generator te inspecteren voordat we over kunnen gaan tot betaling. Het is altijd weer een verrassing wanneer een nieuw project zich aandient, want je kan letterlijk van alles verwachten!

Ook de patiënten blijven ons verrassen. Grace heeft langzamerhand een naam opgebouwd in de omgeving en ze krijgt nu steeds meer zwangere patiënten die door haar begeleid willen worden. Zo heeft ze in mei een keizersnede gedaan bij een VIP patiënte, namelijk de vrouw van de Town Medical Officer (soort medisch burgemeester van het district). Deze verliep gelukkig goed zonder enige complicaties. De vrouw was ontzettend blij en beloofde meer patiënten naar ons te verwijzen! 

Voor Ogendo is dit helaas de laatste nieuwsbrief: hij mag onder het AFAS programma, deo volente, aanstaande oktober beginnen aan zijn specialisatie binnen de interne geneeskunde. Daarmee komen zijn werkzaamheden binnen het Kabanga Hospital voorlopig ten einde. Na zijn specialisatie van drie jaar zal hij terugkomen naar Kabanga en zich aan het ziekenhuis verbinden voor een periode van minstens vijf jaar. We zien het dan ook als een tussenstop en niet zozeer een eindpunt. We willen Tweega hartelijk danken voor de kans om in het Kabanga Hospital te kunnen werken. Ogendo kan zich nog de eerste dag herinneren dat we ingewerkt werden, op 1 augustus 2020, toen hij tijdens de rondleiding een zeer zieke jonge man N. op de mannenafdeling zag liggen. N. zag er uitgedroogd en ziek uit. De dokter die ons de rondleiding gaf legde uit dat N. een buikoperatie nodig had, maar dat hij het voor morgen had gepland omdat die dag een zondag was. N. lag schreeuwend in bed te smeken om vandaag geopereerd te worden omdat hij zich zo beroerd voelde. Ogendo had een niet-pluis gevoel en wist de dokter die ons inwerkte te overtuigen om samen diezelfde dag nog de buikoperatie uit te voeren. Tijdens de operatie werd duidelijk dat N. een darmperforatie had en al veel lekkage in de buik had. Hoewel N. daarna nog maandenlang in het ziekenhuis is gebleven met gecompliceerd herstel was de schade beperkt gebleven. Uiteindelijk is hij er goed bovenop gekomen en, tegen alle verwachtingen in, is hij in algeheel goede toestand ontslagen en weer gelukkig thuis met zijn familie.

We denken regelmatig terug aan die eerste dag; wat als Ogendo niet had aangedrongen op een spoedoperatie? Al met al zijn we in de afgelopen drie jaar steeds meer ervan overtuigd geraakt dat we in Kabanga op de goede plek zitten en dat we, als onderdeel van het medisch team, samen veel kunnen betekenen voor de patiënten die naar ons ziekenhuis komen. Ogendo zegt dan ook graag ‘’tot ziens’’ , tot over een paar jaar!”