Sieuwke Hartmans (tropenarts) is sinds februari 2023 door Tweega Medica uitgezonden naar Endulen Hospital. Het ziekenhuis ligt in de Ngorongoro Conservation Area en biedt ziekenhuiszorg aan ongeveer 100.000 Maasai mensen. 

Deze uitzending is extra bijzonder omdat de financiering komt uit de nalatenschap van dr. Frans Senff; tropenarts en huisarts die zich jarenlang met hart en ziel voor het ziekenhuis in Endulen heeft ingezet en er ook gewerkt heeft. Helaas is Frans Senff in het voorjaar van 2021 overleden aan COVID. Tweega Medica is Stichting Cordaid zeer erkentelijk dat zij deze uitzending mede mogelijk heeft gemaakt, en werkt voor deze uitzending samen met Stichting Chagos. Hieronder vertelt Sieuwke:

“Inmiddels ben ik alweer zes maanden aan het werk in Endulen Hospital en het bevalt enorm goed. We hebben met het team niet stilgezeten. Ik heb bijvoorbeeld mijn eerste Split Skin Graft operatie kunnen uitvoeren. Er ligt hier een meisje van zeven jaar opgenomen dat volgens haar  moeder in mei 2021 al brandwonden had opgelopen, maar deze waren nog steeds niet genezen. Daarnaast had ze ook contracturen ontwikkeld. Sinds november 2022 ligt ze in ons ziekenhuis opgenomen waar ze erg ziek binnenkwam met een infectie van de wonden. Ze is een keer verwezen naar Arusha maar onverrichter zake teruggestuurd. Dankzij Tweega Medica en een bijdrage van mijn oud-opleider uit het MST hebben we alle spullen verzameld om een Split Skin Graft operatie uit te voeren. Na enige aanmoediging van Rian Jager, mijn opleider in Sengerema District Hospital en ook een oud-Tweega arts, heb ik de operatie hier durven uitvoeren en het resultaat was gelukkig succesvol. 

De wond is nu een stuk kleiner, waardoor de wondverzorging minder lang duurt en minder pijnlijk is. Ondertussen is Rian hier op bezoek geweest en hebben we samen de tweede operatie uitgevoerd, wederom een Split Skin Graft. Dit keer ook met een contracture release in de oksel. De bovenarm was vastgegroeid aan de borst door verlittekening, dit hebben we losgemaakt tijdens de operatie. Nu is het patiëntje druk bezig met oefenen om de volledige functie van haar schouder terug te krijgen. Ik ben enorm blij met het huidige resultaat. Helaas heeft ze ook contracturen in de liezen. Om ook hier een verlichtende operatie uit te voeren, proberen we een bezoek aan Haydom Hospital te plannen.

 

Daarnaast leer ik iedere dag weer wat woordjes Swahili bij. Ik word vaak genoeg toe gelachen maar ook wel eens uitgelachen… Bijvoorbeeld vroeg ik op de mannenafdeling “Umepata mimba?” in plaats van “Umepata vimba?”. Het eerste betekent “Ben je zwanger?” En het andere betekent “Heb je last van zwelling?” Het verschilt één letter, maar de betekenis verschilt enorm. Gelukkig kon iedereen er om lachen en konden we vrolijk verder met de visite.  

 

Tijdens Rians bezoek aan Endulen Hospital hebben we samen de “Emergency Triage Assessment Treatment” (ETAT) cursus gegeven aan de clinical officers en verpleegkundigen. In deze cursus leer je de mate van ziekzijn van een kind herkennen en hoe je vervolgens moet handelen. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen ondervoede en niet-ondervoede kinderen. Dit verschil is enorm belangrijk, met name ook in een setting als Endulen waar in het droge seizoen veel ondervoeding voorkomt. Iedereen is geslaagd voor de cursus en dit werd gevierd met zelfgemaakte cake. 

 

Het ziekenhuis heeft zijn ups en downs. Momenteel hebben we geen anesthesiemedewerker meer. Dit is erg vervelend voor onze patiënten want we verwijzen nu veel patiënten door naar Karatu,  twee uur rijden verderop. Het is duur, en soms ook erg uitdagend. Patiënten komen al laat naar het ziekenhuis en als we ze dan niet de zorg kunnen bieden die ze nodig hebben omdat we geen keizersnede kunnen uitvoeren, kan dit heel riskant zijn voor moeder en ongeboren kind. Afgelopen week hadden we zo’n lange rit waarbij een 15-jarig zwanger meisje al 20 uur aan het persen was maar het hoofdje zat vast in het bekken. Om dan nog twee uur over een onverharde weg naar een ander ziekenhuis te rijden is allesbehalve ideaal. Gelukkig hebben moeder en baby het overleefd en is de baby met een keizersnede ter wereld gebracht.”

(Ten tijde van het uitkomen van deze nieuwsbrief is er gelukkig weer een anesthesiemedewerker werkzaam in Endulen Hospital en kunnen er weer operaties uitgevoerd worden).