Arie en Lisanne Glas (tropenartsen) zijn zes jaar uitgezonden geweest door Tweega Medica naar het Mulanje Mission Hospital in Malawi. Voor een groot deel van hun uitzending was de AFAS Foundation onze funding partner. Daar waren we heel erg blij mee. De funding is nu echter gestopt, Arie en Lisanne en hun drie dochters willen op termijn weer terug naar Nederland en we moeten samen op zoek naar een oplossing hoe de zorg in Mulanje Mission Hospital voortgang kan vinden. Dit is geen makkelijke opdracht aangezien Arie ook ziekenhuisdirecteur is en daar dus ook een plek vacant komt (zie ook https://www.nvtg.org/wat-we-doen/vacatures voor de vacaturetekst). Omdat Tweega Medica beperkte financiële middelen heeft op dit moment ondersteunen we het koppel nog voor een deel van hun verzekeringspakket maar is het helaas geen volledige Tweega uitzending meer.

De afgelopen maanden hebben deels in het teken gestaan van de inrichting van een geheel nieuwe afdeling in Mulanje Mission Hospital: een gecombineerde kliniek voor oogheelkunde en optiek, fysiotherapie en tandheelkunde. Dit project begon al in 2021 met de eerste plannen voor een oogkliniek. Waarom eigenlijk?

In Malawi is tot wel 1% van alle mensen blind aan beide ogen – met nog veel meer slechtzienden – en in de helft van de gevallen wordt dit veroorzaakt door staar. Staar is met een eenvoudige operatie te verhelpen, maar er worden maar heel weinig ingrepen verricht. Wij waren tot de conclusie gekomen dat voor ons missieziekenhuis een oogafdeling een goede nieuwe ontwikkeling zou zijn. Daarbij is met eenvoudige fysiotherapie bij sommige patiënten veel verbetering te behalen. Ook dit werd nog niet aangeboden.

Met behulp van veel fondsenwerving en projectmanagement is begin 2023 de nieuwe kliniek geopend. Het bouwproces was gecompliceerd en langdurig. Momenteel is alleen het tandheelkundige deel nog niet afgerond; we wachten nog op de nieuwe tandartsstoel vanuit Zuid-Afrika, die inmiddels ook onderweg is.

Het was een prachtig moment toen in Maart ’23 de eerste veertig patiënten geopereerd konden worden aan staar. [Zie foto]Daarnaast is sinds die tijd ook een optometrist aan de slag, die basisbehandelingen kan verrichten en brillen aanmeet.

Het is gaaf om als artsenkoppel van Tweega aan de basis van deze verbeteringen te staan. Dankzij langdurige contacten met projectpartners en intensief samenwerken met de lokale staf kan de gezondheidszorg echt grote stappen vooruit gaan. De volgende stap is het bouwen van een gespecialiseerde operatiekamer voor oogchirurgie, hopelijk gaat dit in januari van start.

Er is nog veel meer moois te melden; bijvoorbeeld de hoge score die MMH haalde in een accreditatietraject …maar dit voor later. [U kunt ook altijd kijken op www.mmh.mw en daar abonneren op onze Nieuwsbrieven].

Dank aan allen die ons verblijf hier in Mulanje mogelijk maken en ons de tijd geven om zulke projecten op te starten en uiteindelijk tot afronding te brengen.”