Met grote verslagenheid en veel verdriet hebben we kennisgenomen van het volkomen plotseling overlijden van Lennart Blom, man van Bente en vader van Thabo en Faes op woensdag 22 november in Geldrop.

Bente en Lennart waren sinds de zomer in Nederland voor de geboorte van hun tweede kindje. Een week voor hun geplande terugkeer naar Malawi is Lennart totaal onverwacht overleden.

Sinds begin 2020 zijn Bente en Lennart als artsenkoppel door stichting Tweega Medica uitgezonden geweest naar Mangochi District Hospital in Malawi. Jarenlang werkten ze er als artsen in het ziekenhuis en gaven veel onderwijs en runden diverse projecten. 

Lennart bracht een schat aan cardiologische ervaring mee, het specialisme waarin hij eerder werkzaam was geweest in Nederland. Een paar maanden na hun aanvankelijke vertrek naar Malawi keerden Bente en Lennart even terug naar Nederland en promoveerde Lennart bij de afdeling cardiologie aan de universiteit van Utrecht.

In Malawi was Lennart vooral te vinden op de Intern afdeling en bij de ‘Family Medicine Clinic’ waar patiënten met complexe ziektebeelden op consultatie komen. Als hij niet op het rooster stond voor die dag, werd hij toch vaak geroepen door collega’s voor advies voor de vele hartpatiënten en om echo’s te maken. Hij hielp daarmee niet alleen de patiënten, maar gaf ook veel kennis door aan collega’s.

Ook ondersteunde hij veel master studenten bij het doen van wetenschappelijk onderzoek. Hij leerde ze kritisch denken en maakte ze wegwijs in de statistiek.

Lennart was een stille kracht en kreeg daarmee veel voor elkaar. Hij had hart voor wat hij deed en dat wordt nooit vergeten. Naast een collega was hij een goede en lieve vriend van velen in Malawi, een fantastische vader die altijd wel wilde spelen en een liefdevolle en zorgzame man voor Bente.

Lennarts overlijden slaat een grote krater van verdriet, verlies en leegte.

We wensen Bente, Thabo en Faes en alle familie en vrienden heel veel kracht en sterkte toe.