Bente van der Meijden (tropenarts) en Lennart Blom (arts) zijn nu een jaar door Tweega uitgezonden naar Mangochi District Hospital in Malawi. Het koppel vertelt:

“Inmiddels zijn we ruim een jaar in Malawi en kunnen we zeggen dat we helemaal onze draai hebben gevonden. We weten de gang van zaken en nog veel belangrijker: de mensen weten ons te vinden als ze ons nodig hebben.
In de afgelopen nieuwsbrief schreven we dat Bente, samen met het team van de kindergeneeskunde, bezig was met een project om de kinderpoli en -afdeling op te knappen. Dit is inmiddels gerealiseerd en daar zien we ook de eerste positieve ontwikkelingen van! Zo hebben we door de verbouwing nu continue elektriciteit  op de high care van de kinderafdeling. Dit wil zeggen: als de normale elektriciteit het doet heeft het hele ziekenhuis stroom, echter valt deze uit dan wordt er overgeschakeld op een generator.
We hebben met de verbouwing kunnen realiseren dat de gehele high care unit is aangesloten op de generator waardoor er altijd toevoer is van zuurstof voor de meest zieke kinderen. Ook hebben we nieuwe apparaten kunnen aanschaffen zoals bijvoorbeeld een CPAP-apparaat. Een apparaat wat de ademhaling extra kan ondersteunen voor de hele zieke kinderen.
Het effect hiervan is groot. Bijvoorbeeld voor Chimwemwe, een patiëntje van 4 maanden. Zij werd opgenomen met een bronchiolitis (een luchtweginfectie) en kreeg steeds meer moeite met ademhalen waardoor alleen zuurstoftherapie alleen niet meer voldoende was. Gelukkig hadden we toen net het nieuwe CPAP-apparaat binnen en werd zij onze eerste patiënt! 2 dagen na start van de CPAP-therapie was ze voldoende opgeknapt om terug over te gaan op zuurstof via een neusbrilletje en nog 4 dagen later kon ook de zuurstof worden gestopt en kon Chimwemwe samen met haar moeder in goede gezondheid naar huis.

Voor onszelf staat er ook een grote verandering op de planning. We zijn namelijk net aangekomen in Nederland voor zwangerschapsverlof. Dat betekent nu even enkele maanden in Nederland om daarna met de kleine terug te gaan naar Mangochi en verder te kunnen gaan met ons werk daar; al blijven we nu natuurlijk ook op afstand betrokken!”