Tweega Medica ondersteunt Marieke Dekker in KCMC. Zij is een van de weinige neurologen in heel Tanzania en doet al jaren achter elkaar geweldig werk in het grote ziekenhuis. Haar man Marco werkt eveneens in en voor het ziekenhuis aan diverse technische projecten. Hieronder vertelt Marieke:

“Capaciteit opbouwen. Hoe doe je dat eigenlijk? Soms vraag ik me dat ook serieus af, terwijl we voortploeteren in een eindeloze modderplas van bureaucratie, tekorten, corruptie en dubbele boodschappen. Maar als er dan na een aantal jaren weer een collega bij komt, een stroke unit gebouwd wordt en een Parkinsonverpleegkundige het toneel betreedt, dan is dat een verlaat antwoord. Het duurt wat langer, (on)verwachte problemen steken de kop op maar uiteindelijk groeit er iets moois.
We krijgen vaak te horen (waarschijnlijk terecht): “Ik weet niet hoe je dit volhoudt!” Het is een opmerking die ons diep kan raken omdat hij zo waar is- hoe werkt zoiets eigenlijk? En hoe blijft het weegschaaltje in balans? Soms is het door kleine dingen die ogenschijnlijk niets met ons vakgebied te maken hebben en waardoor we weten dat we met kennis en opleiden iets neerzetten. Zoals een onverwachte samenwerking tussen mijn klinische werk (een cholera-uitbraak op het ziekenhuisterrein) en Marco’s labvaardigheden. Er bleek een andere, minder ernstige, bacterie te zijn (een Aeromonas) waarvan het bestaan nog maar recent bekend was geworden, die kruisreageerde met de reguliere labtesten die hier in Afrika worden verricht. We hebben toen met zijn allen een rapportage uitgebracht waardoor zowel de foutpositieve labresultaten bekendheid kregen, als ook het gegeven dat er waarschijnlijk veel meer ‘cholera’-uitbraken zijn die ‘niet zo ernstig zijn als vroeger’ omdat ze eigenlijk geen cholera zijn (Van Zwetselaar M, et al. Aeromonas caviae mimicking V. cholerae infectious enteropathy in a cholera-endemic region – a case report with possible public health consequences. doi: 10.1186/s13256-018-1603-5.)
Ook binnen Tweega hebben we door de lange tijd hier wat leuke samenwerkingen opgedaan in de loop van de jaren. Zoals Arie Glas (Tweega-arts in Malawi) die zijn AMO’s (assistant medical officers) vanuit Malawi naar ons ziekenhuis wil sturen voor een oogheelkundeopleiding en Rian Jager (Tweega-arts in West Tanzania). Rian werkt als sportarts voor veldevenementen en kwam zo in Kilimanjaro terecht; nu werken qe bij dit soort events samen en zoeken we naar de beste oplossingen in geval van calamiteiten.
Lang leve Tweega!”