Emmelou Douwes Dekker is student geneeskunde aan de universiteit Leiden en is sinds 2022 betrokken bij Tweega Medica. Zij zet zich onder andere in voor de Tweega nieuwsbrief, het ontwerpen van flyers en het bijhouden van sociale media accounts van Tweega Medica. De afgelopen vier maanden is ze werkzaam geweest in KCMC, op de afdeling Gynaecologie/Verloskunde voor een wetenschappelijk onderzoek. 

Intussen is het bijna vier maanden geleden dat ik voor het eerst weer de trappen opliep naar de bovenste verdieping van KCMC, waar de afdeling Verloskunde en Gynaecologie zich bevindt. Terugkomen op de wards voelde als thuiskomen: het was een warm onthaal van vrienden van vorig jaar. Ik had het geluk om terug te mogen komen naar dit indrukwekkende ziekenhuis als deel van mijn opleiding, en ook deze keer heb ik zo veel geleerd en gezien. Het werk op de verloskunde gaat dag en nacht door, en hoewel de dagen soms lang zijn, is de sfeer op de afdeling altijd goed. 

Voor mijn stage onderzoek ik het optreden van respiratoire nood bij baby’s die per keizersnede geboren worden, en mogelijke preventiemaatregelen. Mijn onderzoek maakt deel uit van een grotere klinische trial van een PhD-student; het doel van de trial is het  vinden van een preventie die zowel simpel als goedkoop is en dus kan worden toegepast in allerlei settings. Dit is hard nodig, want zelfs hier, in een van de grootste en beste ziekenhuizen van Tanzania, blijft de zorg voor pasgeboren baby’s een grote uitdaging. Beademingsapparaten die van vitaal belang zijn om de kinderen door de eerste 24 uur te helpen schieten soms tekort. Je ziet hier helaas meer kinderen onderuit gaan aan acute ademnood dan je zou denken of willen. Hoe dit probleem wordt aangepakt in de kleinere, afgelegen ziekenhuizen elders in het land is me dan ook een raadsel. Hopelijk zullen de vier maanden aan resultaten iets opleveren!

Het is deels ook daarom dat ik ook zo blij ben dat ik mijn wetenschapsstage in dit ziekenhuis mag doen: er is veel gezondheidswinst mogelijk als we simpele behandelingen kunnen bedenken en kunnen aantonen dat deze helpen. En het is ook om dezelfde reden dat ik me probeer in te zetten voor Tweega Medica: het is een stichting die ernaar streeft om grote stappen te zetten op plekken waar dit het hardst nodig is. Als student geneeskunde met matige klinische ervaring (en nog minder geld) probeer ik te helpen met dingen als het opstellen van nieuwsbrieven en het inzetten van sociale media. Kleine beetjes helpen, simpele dingen kunnen een grote impact maken. Dat is belangrijk om te blijven onthouden.