Tweega Medica stelt zich als doel om om ondersteuning te geven in de afgelegen gebieden waar onvoldoende lokale artsen voor te vinden te zijn. Entasekera is zo’n plek in Zuid Kenia aan de grens met Tanzania. Ik ken het vanuit mijn tijd dat ik net aan de andere kant van de grens in Wasso werkte. Ook toen werkte de Oostenrijkse arts Maria al hard aan het verbeteren van het Health Center. Helaas had Dr Maria niet de mogelijkheid om hier ook grotere ingrepen te doen zoals keizersnedes. Wel heeft Maria zich enorm toegelegd op gezondheidseducatie en primary health care. Verder zorgde ze er voor dat de lokale gemeenschap de zeggenschap kreeg over het Health Center zodat in samenwerking met de overheid de zorg verbeterd kon worden.

Entasekera-location

Helaas heeft Dr Maria forse persoonlijke gezondheidsproblemen gekregen de afgelopen jaren. Hierdoor lukt het haar niet meer om alle taken rondom het Health Center op zich te nemen. Vandaar haar verzoek aan Tweega Medica voor ondersteuning in het Health Center. Dr Maria hoopt dat het Keniaanse personeel, ondersteund door een Tweega uitzending, de dagelijkse gang van zaken qua gezondheidszorg en management op zich kan nemen zodat zij zich met name kan richten op het onderhouden van haar contacten met donoren in Oostenrijk.

Dr-Maria-in-Entasekera

Dr Maria overlegt met een clinical officer

In de orienterende gesprekken die wij met haar hielden hebben we besproken dat juist de chirurgische vaardigheden van een Tweega arts kunnen helpen de gezondheidszorg naar een hoger niveau te brengen. Momenteel komen er bijvoorbeeld nog niet veel vrouwen naar de kliniek om te bevallen omdat de vrouwen weten dat als het misgaat ze niet ook daar een keizersnede kunnen krijgen.  Het kunnen verrichten van deze levensreddende operatie zal een groot verschil kunnen maken voor de Maasai vrouwen die hiervoor anders een jeep moeten huren om 7 uur te rijden naar Narok. Maria kon zich hier helemaal in vinden en er is al een plan van aanpak om hopelijk dit jaar nog een OK te realiseren voor operaties door de Tweega arts.

Het draaiende krijgen van deze ok met alle daaraan verbonden randvoorwaarden zal een van de grootste projecten worden voor de Tweega arts. Gezien de enorm afgelegen plek – het eerste wat grotere plaats is Narok – gaat onze voorkeur uit naar een koppel die er echt tegen kan om echt in de middle of nowhere te werken en een goede dosis geduld heeft voor als projecten moeilijk van de grond komen. Wat je er voor terugkrijgt is een unieke plek waar je mogelijk meer dan op menig andere plek een groot verschil kunt maken.

Luchtfoto Entasekera Health Centre

Luchtfoto Entasekera Health Centre

 

Update: inmiddels hebben we een nieuw koppel geselecteerd die de uitdaging aangaan! In het najaar hopen zij te vertrekken naar Entasekera.