Mulanje Mission Hospital Malawi

Arie en Lisanne Glas (tropenartsen) zijn nu ruim twee jaar door Tweega uitgezonden naar Mulanje Mission Hospital in Malawi. Ze werken beiden als arts in het ziekenhuis en geven veel trainingen en onderwijs aan het lokale personeel. Arie en Lisanne hebben aangegeven nog graag een aantal jaren te willen blijven werken in Mulanje Hospital. Zij leveren zo een zeer duurzame en belangrijke bijdrage aan het reilen en zeilen in het ziekenhuis. Het koppel vertelt:

“De afgelopen maanden waren drukke maanden voor ons. Arie heeft doet ook veel werk in het ziekenhuismanagement waar hij veel taken heeft gekregen. We hebben te kampen gehad met hevige regenval en de daarmee gepaard gaande overstromingen. Gelukkig trok de orkaan Idai grotendeels langs ons heen, waardoor  de schade niet zo groot is als in het verre zuiden van Malawi, Mozambique en oostelijk Zimbabwe.

Toch is er veel reparatie werk te doen, om snel de drinkwatervoorziening en sanitaire voorzieningen in de dorpen in het verzorgingsgebied van MMH te herstellen. Zo vermijden we hopelijk de gebruikelijke problemen na overstromingen, zoals uitbraken van cholera.

Sommige huizen zijn ingestort en gewassen zijn verwoest, maar onze eerste prioriteit is schoon water en sanitatie. We schatten nu in dat ongeveer 4000 toiletten zijn ingestort, en 3 dorpen hebben dringend behoefte aan nieuwe waterpompen om schoon drinkwater te verzekeren. Er is al veel geld ingezameld hiervoor en we zijn, samen met de lokale bevolking, volop bezig om alle latrines en waterpompen te herstellen. Tot op heden hebben we gelukkig nog geen cholera verdachten gehad en we hopen dat dat zo blijft! We komen er steeds meer achter dat de preventieprojecten die vanuit het ziekenhuis georganiseerd worden van onschatbare waarde zijn.

Het waren ook de drukste maanden van het jaar in het ziekenhuis. Gelukkig mogen we terugkijken op een aantal mooie successen met patiënten en het ziekenhuisteam als geheel. Arie is erg druk met zijn baan als Medisch Directeur waarin hij veel kan betekenen voor het ziekenhuis als geheel. Lisanne is zojuist met zwangerschapsverlof gegaan, ergens in mei hoopt zij in Mulanje te bevallen van hun derde kindje. We hebben goede moed door alle steun die we mogen ontvangen. Hiervoor willen we u hartelijk bedanken!”