Vanaf half februari 2020 zullen Bente van der Meijden (tropenarts) en Lennart Blom (arts) door Tweega als tweede artsenkoppel naast Annet Hofland worden uitgezonden naar Mangochi District Hospital in Malawi. Ook voor deze uitzending is Diorapthe onze funding partner. Wij zijn stichting Diorapthe zeer erkentelijk voor hun steun en vertrouwen.
Hieronder stellen Bente en Lennart zich voor:

“Onze gemeenschappelijke droom was om samen een paar jaar naar Afrika te gaan om daar te wonen en te werken. We zijn dan ook erg blij dat we kunnen half februari kunnen beginnen in Mangochi Hospital!”

Bente: “ik wil als tropenarts graag toegevoegde waarde leveren aan de gezondheidszorg in Malawi en een bijdrage leveren op een plek waar dit echt nodig is zoals in Mangochi. Ik ben als tropenarts gespecialiseerd in de moeder- en kindzorg. Wat me erg aantrekt in de baan in Mangochi is het feit dat de directe patiëntenzorg gecombineerd wordt met onderwijs aan health professionals (onder andere van de huisartsopleiding) in het ziekenhuis.

Voor verdieping en een bredere kijk op de gezondheidszorg, met name de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, heb ik de master Global Health gevolgd. Dit heeft me meer inzicht gegeven in de beleidsmatige kant van de gezondheidszorg, maar ook geleerd over de sociale determinanten van gezondheidszorg die gezondheid beïnvloeden, de verschillende manieren van onderzoek doen en cultuur-sensitief werken. Ik ga heel graag de uitdaging aan om in Mangochi aan de slag te gaan!”

Lennart: “Na een periode als arts-niet-in-opleiding bij de cardiologie ben ik een promotieonderzoek gaan doen binnen de cardiologie en daarbij erg enthousiast geworden voor zowel het opzetten en uitvoeren van onderzoek als het geven van onderwijs en opleiden van health professionals.  Mijn passies liggen hierbij met name binnen onderzoek doen naar Non-Communicable Diseases (NCD) en e-health projecten in combinatie met klinisch werken en onderwijs geven in de zelfde gebieden. Omdat NCD’s ook flink in opkomst zijn in Oostelijk Afrika zal ik onder andere werkzaam zijn op de polikliniek om diabetes- en hypertensie-zorg te verlenen en hierover onderwijs te verzorgen.”

Tweega Medica wenst Bente en Lennart een heel goed begin van hun missie in Mangochi toe. We hebben er alle vertrouwen in dat ze heel veel kunnen en zullen betekenen voor de kwaliteit van zorg en het onderwijs in het grote districtsziekenhuis.