Twee weken geleden is tropenarts Hilde van Susante voor Tweega Medica vertrokken naar Tanzania om in Sengerema Hospital te gaan werken.

Het Sengerema Designated District Hospital (SDDH) is een groot missieziekenhuis in Sengerema, provincie Mwanza, dat in 1959 is opgericht. Het ziekenhuis heeft circa 300 bedden, verdeeld over 9 afdelingen. Er is een kraam/zwangeren afdeling, er zijn verloskamers, een kinderafdeling, een interne (mannen en vrouwen) afdeling, een chirurgische (mannen en vrouwen) afdeling, een oogafdeling en een particuliere afdeling. Daarnaast zijn er een aantal grote poliklinieken (outpatient departments OPD’s) met onder andere een tandarts, oogarts, fysiotherapie, TBC kliniek en een grote HIV kliniek. Verder beschikt het ziekenhuis over een apotheek, een klein laboratorium, drie operatieruimtes en een röntgenafdeling.

Elke dag bezoeken ongeveer 400 mensen het ziekenhuis. Per jaar zijn er ruim 28.000 opnames, 10.000 bevallingen en worden een kleine 5.000 operaties verricht. Sinds 2005 wordt het ziekenhuis bestuurd door de Nederlandse tropenarts sr. Marie-Jose Voeten (die ooit zelf coschappen liep in SDDH).

Zoals Hilde hieronder ook beschrijft is het voor het ziekenhuis erg moeilijk om aan voldoende goed geschoolde dokters te komen. Er bestaat een duidelijke vraag voor ondersteuning door een tropenarts vanuit het ziekenhuismanagement. Tweega wenst Hilde heel veel succes met het opstarten van haar missie. Uiteraard houden we u op de hoogte via stukjes op deze website en ook via de nieuwsbrieven van het verloop. Hieronder stelt Hilde zich kort voor.

Wie ben ik? Mijn naam is Hilde van Susante en ik ben een nieuwe tropenarts die komend jaar voor Tweega Medica in het grote missie- en districtziekenhuis in Sengerema gaat werken. Vier jaar geleden heb ik mijn keuzecoschap in Sengerema  Hospital gelopen en daar een stukje van mijn hart achtergelaten. Terug in Nederland wist ik het zeker; eens zou ik weer terug gaan!

Drie jaar later sta ik met mijn tropenartsdiploma op zak op het punt om terug te gaan naar de plek waar ik besloten had om tropenarts te worden. Ik zal als algemeen arts (medical officer) gaan werken en me op de chirurgie gaan richten. De diensten doe ik voor het hele ziekenhuis dus mijn brede opleiding tropengeneeskunde zal vast goed van pas komen. Inmiddels ben ik in Tanzania aangekomen en mijn Swahili aan het bijspijkeren. Over twee weken zal ik naar het ziekenhuis teruggaan. Het is fijn dat ik al een maand ben ingewerkt in januari door mijn voorganger tropenarts Niek Versteegde. Het was geweldig om terug te zijn en te zien dat het ziekenhuis zich de afgelopen jaren verder heeft ontwikkeld. En het is nog lang niet klaar met de ontwikkelingen! Er verandert veel en er is steeds meer samenwerking met de Academische kliniek in Mwanza. Het ziekenhuis staat op het punt een paar grote stappen te maken. Dit is echter niet makkelijk, de financiële situatie blijft erg moeilijk en er is een chronisch personeelstekort. Fantastisch dus dat ik er voor Tweega Medica aan de slag kan gaan en zo een beetje tekort kan verlichten voor de aankomende jaren. Een mooie uitdaging, ik heb er zin in!

SAM_1729