Anne de Lepper (tropenarts) en Chris van der Star (HRM)zijn sinds begin dit jaar uitgezonden naar Oeganda, naar het dr Ambrosoli Memorial Hospital in Kalongo.

“Nadat wij mid vorig jaar ons project in Kenia hebben moeten afsluiten, waren wij toe aan een nieuw begin! Eind januari zijn wij met onze dochter en de nodige bagage aangekomen in Kalongo, Noordoost Uganda. Het is een zeer arm gebied dat nog herstellend is van een jarenlange burgeroorlog (tot negen jaar geleden) en een ziekenhuis met een grote behoefte aan ervaren artsen. Inmiddels zijn wij goed gesetteld en hebben zich weer veel veranderingen aangediend.
Chris is begonnen als assistent van de CEO, dr. Ciantia, om zo op een brede manier kennis maken met het administratief reilen en zeilen van het ziekenhuis. Daarnaast is hij druk in de weer als hoofd van ICT om het nieuw aangelegde wifi een beetje op gang te krijgen.
Om persoonlijke redenen heeft de CEO afgelopen week na ca. 1 jaar zijn functie neergelegd om terug te keren naar zijn familie in Italië. Als assistent voor de CEO heeft dit voor Chris grote gevolgen. Tot augustus zal hij in een adviserende en ondersteunende rol hebben voor zowel de nieuwe CEO en de rest van het managementteam. Zijn kennis en ervaring zal hierin goed van pas komen! In Augustus zal hij beginnen in twee nieuwe functies: als “internal auditor” van dit ziekenhuis en als projectmanager voor de projecten van de Italiaanse Ambrosoli Foundation, die het ziekenhuis ondersteunt.
Anne werkt als arts op de Gynaecologie & Verloskunde. Met een team van verloskundigen (in opleiding) en één andere arts is zij verantwoordelijk voor de (gecompliceerde) bevallingen, de opgenomen patiënten (60 bedden) en het maken van de echo’s. Hoewel haar ervaring op het gebied van echo’s maken beperkt is, is zij wel de meest ervaren echografist in het ziekenhuis, waar bij tijd en wijle gretig gebruik van wordt gemaakt door de andere collega’s. Met 3.500 bevallingen per jaar en een snelle doorwisseling op de zaal, is het een erg drukke afdeling (ter vergelijking: in het Haga ziekenhuis waar ons dochtertje is geboren zijn 2.200 bevallingen per jaar en werken 11 gynaecologen). Kalongo is 60 jaar geleden ook begonnen als een ziekenhuis voor zwangere vrouwen, en heeft hiermee regionale en nationale bekendheid gekregen, dus er valt een reputatie hoog te houden!
Een keer per week heeft zij 24u dienst wat naast het gewone werk en een baby thuis behoorlijk uitdagend kan zijn. Toch zijn dit ook de leuke momenten om op een bredere manier meer te leren en haar kennis verder in te zetten. Zo heeft ze laatst de eerste vacuümextractie in jaren gedaan in het ziekenhuis; zowel moeder als baby zijn goed hersteld! Ook is ze in haar dienst een klein kindje van 6 weken tegengekomen met een heftige longontsteking, die ondanks de zuurstof toediening onvoldoende zuurstof in zijn bloed kreeg. Met een teleconsult van een andere tropenarts en een neonatologieverpleegkundige uit Nederland die in een ziekenhuis 3u verder op werkt, heeft zij een systeem gemaakt om onder druk zuurstof toe te dienen (CPAP). Hij is door de eerste 24u heen geloodst (de tijd nodig om de antibiotica goed in te laten werken) en zuurstof peil in het bloed werd íets beter…. De CPAP werkte niet perfect, en belangrijker nog waren de zorg van de moeder, de antibiotica en de kracht van het kind zelf, maar toch hoopt Anne dat ze een klein steentje heeft bijgedragen…. Hij is een week later gezond naar huis gegaan!”