Afgelopen zomer strandde de uitzending van Anne de Lepper (tropenarts) en haar partner Chris van der Star (HRM) in Entasekera vanwege te weinig draagkracht van het lokale management. Voor iedereen een domper. Tweega gelooft echter zeer in het potentieel van het koppel en wilde graag verder met hen. Chris en Anne waren ook vastberaden om aan de slag te gaan in een ander ziekenhuis. Na een rondreis langs verschillende ziekenhuizen in Oostelijk Afrika, waar Chris en Anne persoonlijke audits hebben gedaan in opdracht van Tweega, is als meest passende plek het Ambrosoli Memorial Hospital in Kalongo in Noord Oeganda gekozen.
Hieronder een stukje van de website van Anne en Chris.

“Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: begin volgend jaar gaan we met z’n drieën naar Oeganda! (We zijn nu in Nederland en vorige week is onze dochter geboren!).
Kalongo is een dorp met ongeveer 6000 inwoners, op zo’n 250 km van Kenia en 200 km van Zuid-Sudan. Het ziekenhuis telt ongeveer 300 bedden (10x groter dan de vorige plek), heeft bijzonder hoge patiëntaantallen die de afgelopen jaren flink zijn gestegen en het is het enige ziekenhuis in de regio. Omdat het voor het ziekenhuis lastig is goede artsen aan te trekken en te behouden (ivm de afgelegen ligging) is er een groot tekort aan artsen. Genoeg te doen voor Anne dus! Het ziekenhuis wordt ondersteund door een Italiaanse stichting en heeft ook een Italiaanse CEO, die ontzettend ervaren en goed in zijn vak is.
Anne zal zich de eerste periode gaan richten op de verloskunde omdat in het ziekenhuis een zeer dringende hulpvraag naar een goede arts op dit gebied bestaat. Chris zal plaatsnemen in het management en zich bezighouden met het opstellen en invoeren van een kwaliteitssysteem in het ziekenhuis.”

De horizon van Tweega Medica wordt dus verruimd; zowel naar het zuiden (Malawi) als naar het westen. We zijn blij met deze nieuwe uitzendingen. Beide landen zijn arm en er zijn chronisch te weinig dokters net als in Tanzania. De dokters die er zijn werken vaak liever in de stad omdat daar meer voorzieningen zijn, ze daar beter betaald worden en er een betere infrastructuur bestaat. De plattelandsziekenhuizen, die juist de arme rurale bevolking van zorg voorzien, kampen daardoor met grote personeelstekorten. De Tweega missie is nu net om op die plekken waar het ’t hardste nodig is, langdurige ondersteuning te bieden door het uitzenden van een goed getrainde tropenarts.