Nascholingsreis Tweega Medica Tanzania

Eind maart 2023 organiseerde Tweega Medica voorzitter Lennard Hiltermann samen met het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp en de huisartsen uit de regio, een nascholing naar Tanzania. Een groep huisartsen en specialisten bezocht in Tanzania Tweega artsen in hun ziekenhuizen en op locatie werd nascholingsonderwijs gegeven en ontvangen. 

De ervaring leert dat met de nascholingen netwerken vergroot worden en meer mensen enthousiast en zich bewust worden van het goede en belangrijke werk dat Tweega tropenartsen en hun partners verrichten. Het was weer een enorm leerzame nascholingsreis met geweldige ontmoetingen en avonturen. Hieronder een bijdrage van één van de deelnemers:

“En dan zit je weer aan je eigen keukentafel met de was alweer in de machine en de koelkast rijkelijk gevuld. Met een brein dat overprikkeld is door de vele mooie en intense indrukken van de afgelopen week. 

Wat ben ik toch een gezegend en bevoorrecht mens dat ik met een groep van 50 fantastische mensen een nascholing heb mogen volgen in het Noorden van Tanzania onder de bezielende en geweldige leiding van Tweega Medica. 

Ik zou eigenlijk iedereen deze ervaring gunnen. Al was het maar om nogmaals te beseffen hoe rijk ons kikkerlandje is en hoe goed hier dingen geregeld en georganiseerd zijn. Dat een wachttijd van zes weken op een polibezoek echt geen wereldramp is en dat ook een hoop dingen vanzelf wel overgaan. 

Het bezoek aan het Plaster House, onder de bezielende leiding van Sarah Rajman-Wallis (directrice van het Plaster House), heeft mij diep geraakt. 

Het contrast met de Nederlandse gezondheidszorg waar een baby met een klompvoetje in het eerste levensjaar geopereerd wordt kwam hier duidelijk naar voren. Meiden van 16 jaar kregen hier nu deze operatie pas nadat zij verstoten waren uit hun gemeenschap. Niet de ongelijkheid tot de toegang van de zorg raakte mij het meeste maar de liefdevolle en positieve benadering van alle medewerkers. Hartverwarmend hoe ook de omgeving en familie werd ingezet om de kinderen weer een plek die ze verdienen te geven in hun gemeenschap.

Ook was ik erg onder de indruk van Marieke Dekker, een neuroloog die zich al jarenlang inzet om de zorg in het KCMC-ziekenhuis op een hoger niveau te tillen. Net zoals de bevlogen tropenartsen die wel of niet gesteund door Tweega Media onbevangen en vol enthousiasme hun luxeleventje in Nederland verruilen om hun bijdrage te leveren voor een betere gezondheidszorg in Tanzania. 

‘Verbinding’ was het thema van deze nascholing. Verbinding tussen de verschillende specialisten met elkaar, zodat we elkaar makkelijker en beter kunnen vinden. Maar ook verbinding tussen verschillende werelddelen waar mensen niet de vanzelfsprekendheid van een eigen huisarts of een ziekenhuis in de buurt hebben. Verbinding met de fantastische natuur, die we in Nederland wel eens vergeten. Maar misschien ook wel de verbinding met jezelf.

Wat kan ik bijdragen om de wereld nog een beetje mooier te maken? 

Laten we in ieder geval proberen om dankbaar te zijn en te kijken naar de dingen die wel goed gaan om ons heen. Het is soms zo makkelijk om te klagen maar dat helpt ons vaak niet verder. Positieve communicatie werkt hierin. Dat hebben we ook in deze mooie week geleerd. En laten we samen met elkaar deze fantastische mensen steunen door wat van onze rijkdom met ze te delen. 

Ik denk dat wij best iets kunnen missen. Hakuna Matata.”                                

Suzanne ter Heide, Huisarts