Marieke Dekker (neuroloog) werkt al jaren als een van de weinige neurologen die het land rijk is in Tanzania. Ze wordt ondersteund door Tweega Medica.

In het afgelopen half jaar heeft Marieke veel onderwijs in de neurologie gegeven en is er een nieuwe dimensie in de neurologische zorg bijgekomen in KCMC. Met een EMG apparaat is er nu een volledige neurofysiologie-unit, en daarmee gelukkig meteen een jonge dokter die interesse én talent heeft!

“Met Dr Emmanuel hebben we het EMG/NCS apparaat de laatste tijd “warmgedraaid” en referentiewaarden bepaald (de eerste ooit voor Afrika). Hij heeft er plezier in en trekt andere studenten mee. Er is nu een groepje dat de metingen met en zonder mijn supervisie kan doen en me alleen roept als er iets raars uit komt. Allemaal willen ze wel de neurologie in. Nu is dat niet zo waarschijnlijk, maar ik ben al erg blij met het feit dat het vak bekender wordt en meer toegankelijk voor jonge artsen.
Neurologie heeft nog steeds een stigma dat voor een groot deel berust op bijgeloof- ook bij de collega-artsen.

Marco (mijn man) gaat steeds meer de diepte in van de bio-informatica na zijn nascholingsmodule die hij jarenlang in de vroege uurtjes gevolgd heeft. Hij doet razend interessant onderzoek in de Hadzabe-stam, een oeroude jager-verzamelaar-stam die leeft bij de Serengeti in de buurt en bijvoorbeeld ook in de relatief onbekende savanne chimpansee. Hij zit in een jong en leuk Tanzaniaans team binnen het onderzoeksinstituut.”