Rian Jager, tropenarts, is door Tweega Medica uitgezonden naar Sengerema sinds het voorjaar van 2018. Hieronder vertelt ze:
“Het is zaterdagmiddag als ik na een wandeling met de hond bij mijn huis aankom. Tot mijn verbazing zit “mama Joyce”, de moeder van één van mijn patiëntjes, op mij te wachten. Ze miste me. 4 maanden lang heb ik haar elke dag gezien, moed ingepraat, overtuigd om te blijven, overtuigd om oefeningen met haar dochtertje te doen, om haar uit bed te halen en te beginnen met lopen. 4 maanden lang heeft ze onvermoeibaar de traantjes gedroogd. Joyce haar kleren hadden vlam gevat en in rap tempo was 45% van haar huid derdegraads verbrand. 5 keer heb ik haar geopereerd. 3 keer per week haar verband verwisseld. Joyce is een wonder. In de tijd dat zij in het ziekenhuis lag, hebben opeenvolgend 5 kinderen die naast haar kwamen te liggen met dezelfde verwondingen, het niet overleefd. Joyce is nu 4 maanden thuis, gaat naar school, leert lezen en schrijven, en speelt weer met haar vriendinnetjes.

Bijna dagelijks krijg ik nog smsjes van haar moeder. Terwijl we samen op mijn terras herinneringen ophalen, vertellen we aan elkaar hoe veel geluk zij heeft gehad. Ze heeft, op haar littekens na, geen blijvende schade aan haar ledematen overgehouden. Ik heb net de afgelopen dagen kinderen geopereerd wiens ledematen scheef zijn gegroeid omdat ze niet naar het ziekenhuis zijn gegaan of niet goed genoeg zijn geholpen. Dankzij de inspanningen van een heel team wat we om Joyce heen hebben ingezet is Joyce dat bespaard gebleven.

De zorg voor mensen met brandwonden is heel intensief. De patiënten zijn getraumatiseerd, hebben veel operaties en verbandwisselingen nodig en vooral veel aandacht van de dokter. In Nederland hebben we gespecialiseerde brandwondencentra met grote multidiscplinaire teams. Hier doe ik een groot deel alleen met hulp van de verpleging en de fysiotherapie. Om dit te veranderen zijn we nu bezig om een team op te zetten dat deze zorg gezamenlijk zal dragen in de toekomst. Het is hard werken, maar de patiënten zijn het meest dankbaar van allemaal, en dat maakt het absoluut de moeite waard.”