Nathan Beijneveld (tropenarts) is vanaf april 2021 uitgezonden naar Shirati Hospital in Tanzania. Voor deze uitzending is de Jacoba van Wassenaer stichting onze funding partner. We ze zijn de Jacoba van Wassenaer stichting heel dankbaar voor hun fantastische steun. Hieronder vertelt Nathan:

“Het ziekenhuis is al weken in rep en roer. De gevel krijgt een nieuwe lik verf, de grasmat heeft er nog nooit zo mooi bijgelegen en de struiken zijn strak gesnoeid. Mwenge ya Uhuru race – the freedom torch race, het nationale teken van vrijheid sinds onafhankelijkheid – komt naar Shirati. Dit betekent bezoek van een grote delegatie van overheidsmensen, nationale televisie maar bovenal is het een grote eer voor Shirati. Lokale district beambten zijn de weken voor het bezoek om de haverklap over de vloer om te kijken of alles wel tot in de puntjes wordt voorbereid. De reden dat de Mwenge langskomt, is het Shirati Peanut Project.
Dit project, dat ik samen met Victoria von Salmuth heb opgezet, draait goed, mede dankzij onvoorwaardelijke steun van het ziekenhuisbestuur en financiële injecties van het Nederlands Albert Schweitzer fonds en de Rotary Club Enschede-Noord. Onder leiding van Stella Makori, projectleider en diëtiste, wordt er gezorgd voor een constante aanvoer van pinda- en sojaproducten waarmee de ondervoede kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen, behandeld kunnen worden. Ook de productie-unit heeft een enorme facelift gekregen. Er is een groot overdekt terras aangelegd, in plaats van 1 kamer hebben we nu een heel gebouw toegewezen gekregen van het ziekenhuisbestuur. Hierdoor hebben we nu een aparte productiekamer, opslagruimte en kantoor tot onze beschikking. Als kers op de taart prijkt er een groot bord op het dak: Kitengo cha Lishe Bora = Unit for better nutrition.

 

Op donderdag 30 juni is het zover. De plastic stoelen staan in lange rijen opgesteld onder de grote partytenten die voor de gelegenheid zijn neergezet. De speakers knallen vrolijke Bongo flavour en een toepasselijke snack, geroosterde pinda’s, staan in bakjes klaar om uitgedeeld te worden. De delegatie wordt voorgegaan door een groep zingende en dansende jongeren die het stof doen opwaaien. Daarna is het tijd voor het echte werk: in oranje gehulde militairen met zwarte baret komen in een grote stoet het ziekenhuisterrein oprennen, gevolgd door een grote menigte aan journalisten en enthousiaste omstanders. In hun midden loopt de fakkeldrager, het vuur van de natie is in Shirati geland! De leider van de delegatie inspecteert in een noodvaart (het is immers een race) de voedingsproducten, de productie-unit en de kinderafdeling. Er worden kritische vragen gesteld, al gauw gevolgd door lovende woorden. De ceremonie eindigt met een uitreiking en interviews met journalisten. Het ziekenhuisbestuur en de lokale bestuurders zijn opgelucht dat het goed is gegaan en het feest kan beginnen. De fakkel verlaat Shirati, maar het vuur zal nog wel even blijven branden!”

Woord van dank aan de Rotaryclub Enschede-Noord:
Het afgelopen jaar heeft de Rotaryclub van Enschede – Noord veel geld ingezameld ter ondersteuning van de projecten in het Shirati hospital. Met de verkoop van overheerlijke chocolade kerstballen, het organiseren van een filmavond en vele andere activiteiten hebben ze Joost Binnerts en Nathan Beijneveld in staat gesteld om de projecten op te zetten en te realiseren die ze van plan waren om te doen. Zo hebben ze de kweekfaciliteiten in het ziekenhuis kunnen verbeteren, de zorg voor patiënten met sikkelcelziekte op een hoger plan kunnen tillen en zoals Nathan al benoemde het peanut project vorm kunnen geven. We zijn de Rotaryclub Enschede – Noord zeer erkentelijk en dankbaar dat ze het afgelopen jaar onze artsen in Shirati zo hebben willen en kunnen ondersteunen!