Begin mei heeft Hilde van Susante (tropenarts en daar bijna 2 jaar werkzaam geweest voor Tweega) in Sengerema Hospital in Tanzania haar missie afgesloten. Zij heeft haar werkzaamheden overgedragen aan Rian Jager; de nieuwe Tweega tropenarts die de aankomende jaren in het ziekenhuis aan de slag zal gaan. Ze vertellen: 

Rian Jager:

“Het ziekenhuis is druk. Heel druk. Er zijn meer dan 300 bedden. 3 keer zo veel als het aantal waar ik in Nederland voor zorgde en bijna 10 keer zo veel als in Congo waar ik eerder werkzaam was. Gelukkig hebben we ook meer dokters dan in Congo, 15 in totaal, en ook aan co-assistenten is er geen gebrek (5 uit Nederland en maar liefst 50 uit Bugando, het universiteitsziekenhuis in Mwanza). Samen met Hilde zie en doe ik in een week zo veel spannende dingen dat ik er een boek over zou kunnen schrijven. We repareren knieschijven en bovenbenen, staan te zwoegen op keizersnedes en doen de opvang van patiënten van auto-ongelukken. Het duizelt me als ik zie wat Hilde in twee jaar tijd voor elkaar heeft gekregen: een training voor het gebruik van matjes bij liesbreuken, een poli- en operatieprogramma voor kinderen met hazenlippen met een Ugandese plastisch chirurg en het opzetten van adequate brandwondenzorg. Om nog maar te zwijgen over het dagelijkse werk, projectmanagement voor stichting vrienden van Sengerema en het onderwijzen en superviseren van de Nederlandse co-assistenten.

Het ziekenhuis wordt erg goed bezocht en patiënten worden over het algemeen prima geholpen. Er is vanzelfsprekend een hoop ruimte voor verbetering en de uitdagingen liggen voor het oprapen, zoals meedoen met de management meetings die voornamelijk in het Swahili plaatsvinden. Waar te beginnen? Ik heb mezelf eerst maar eens drie maanden gegund om te wennen…”

Hilde van Susante:

“We lopen samen naar de overdracht, het is het begin van mijn laatste week werken hier in Sengerema. Het is inderdaad druk als altijd, ik heb mezelf de afgelopen 2 jaar geen seconde verveeld en ik ben van de drukte en chaos gaan houden. Ik heb mijn weg erin gevonden en de routebeschrijving probeerde ik de afgelopen maand aan Rian te geven. Het valt niet mee om alles te laten zien en samen te doen, maar we komen een heel eind en ik denk dat we er bijna zijn.

Wat ook niet meevalt is afscheid nemen, weggaan van deze fantastische werkplek en van al deze geweldige mensen: ze hebben een stukje van mijn hart veroverd! We hebben veel gelachen, soms gehuild en enorm veel meegemaakt. We hebben lief en leed gedeeld, want het ziekenhuis is hier niet alleen maar werk, het is een ‘way of life’. Mijn collega’s zijn ook mijn buren en mijn vrienden; we staan samen midden in de nacht op de OK een doodzieke patiënt te opereren en de volgende dag samen in de bar met een biertje… Soms plofte ik op de bank neer bij mijn buurman om stoom af te blazen na een drukke dag… Dat leven ga ik missen. Maar gelukkig heb ik al genoeg redenen bedacht om Rian op te komen zoeken komend jaar!”

Tweega Medica is Hilde van Susante heel dankbaar voor al haar inzet en enthousiasme en fantastische werk de afgelopen twee jaar. En natuurlijk wensen we Rian veel succes met het opstarten van haar missie toe en een heel goede tijd in Sengerema!