Sengerema Designated District Hospital Tanzania

Rian Jager (tropenarts) is sinds afgelopen lente door Tweega Medica uitgezonden naar Sengerema Hospital in Tanzania. Rian is hard aan de slag. Ze vertelt hieronder hoe het haar vergaat.

“Het is 6 maanden geleden dat ik voet zette in mijn nieuwe huis. De dagen vliegen hier voorbij, zeker nu ik helemaal ben ingewerkt. Na een maand samen met Hilde (de Tweega arts die ik heb opgevolgd) en een maand op de verloskamers heb ik nu een afdeling onder mijn hoede; de interne vrouwen-afdeling. Zeer uiteenlopende puzzelpatiënten en veel tropische ziektebeelden zoals schistosomiasis, tuberculose en HIV/AIDS.
De halve afdeling ligt vol met patiënten met ‘welvaartsziekten’ zoals hartfalen, suikerziekte en beroertes als gevolg van een hoge bloeddruk. Deze hoge bloeddruk lopen velen op door de populariteit van mierzoete frisdrank en thee en veel vet en zout door het eten. Een gevaarlijke combinatie voor Afrikanen, die at risk zijn (genetische aanleg o.a.) voor het krijgen van een hoge bloeddruk.

Naast het werk op de afdeling heb ik ook de zorg voor de brandwond-patiënten op me genomen, letterlijk een onderschoven kindje in Tanzania. Deze kinderen zijn vaak mishandeld of verwaarloosd en hebben langdurige intensieve zorg nodig. Ik heb er vaak al een dagtaak aan om alleen nog maar hun wonden te verzorgen. Bijna elke dinsdag doe ik huidtransplantaties, vaak met goed resultaat. Het kost veel tijd en energie, maar die krijg ik ook zeker terug als ik zie dat zij het ziekenhuis kunnen verlaten zonder wonden en pijn zodat ze weer lekker kunnen spelen.

Als ik eenmaal ben uitgepuzzeld en de kinderen een schoon verband hebben, vragen mijn co-assistenten me regelmatig om advies op de andere afdelingen. Zo sta ik aan het eind van de dag soms toch nog een bevalling te doen of een abces in te snijden.
Wanneer er een management meeting is of een NGO op bezoek komt denk ik mee over nieuwe operatietafels en röntgenmachines. Geen dag is hetzelfde hier, en daarom is dit werk zo leuk en uitdagend!”