Vanaf half september 2020 zijn Arne Beguin (tropenarts) en zijn vrouw Dorothee van Breevoort (Public Health Expert) Bente en Lennart komen versterken in Mangochi District Hospital. Het nieuwe Tweegakoppel vervult eveneens een belangrijke rol in de opleiding van Malawiaanse huisartsen. Arne vertelt:

“Om acht uur s’ ochtends sta ik samen met Dr Stanley, een arts-assistent Family Medicine bij de gate van het ziekenhuis. We gaan vandaag op ‘community oriented primary care’ (COPC) outreach. Veel artsen uit Malawi komen uit de upper class van de samenleving en kennen alleen het leven in de grote stad. Om ze zich meer te kunnen laten inleven in de patiënten uit de dorpen, neem ik ze mee naar het dorpsleven als deel van hun opleiding. We gaan op huisbezoek bij een 15 jarig meisje dat zwanger is. Tienerzwangerschappen zijn meer regel dan uitzondering in Malawi dus een 15 jarige zwangere is helaas heel normaal.
We hebben gisteren eerst gebrainstormd waarom een tienerzwangerschap eigenlijk een probleem is. Het eerste wat aan bod kwam was dat een nog niet uitgegroeid lichaam niet gemaakt is om te bevallen, en dus ook leidt tot moeizamere bevallingen met vaker de noodzaak voor een keizersnede. Ook vroeggeboortes, schooluitval en financiële uitdagingen kwamen aan bod. Tenslotte hebben we besproken dat het niet makkelijke kan zijn voor een 15-jarig meisje om (medische) beslissingen te moeten maken voor/over haar baby. Als tropenarts kan ik Stanley laten inzien dat gezondheid veel meer is dan ziekenhuiszorg alleen.

Na 30 min rijden, 15 min lopen en 30 minuten op de fietstaxi komen we aan in het dorp van Mpatsi, het 15- jarige zwangere meisje. Ze vertelt dat ze zwanger is geraakt tijdens de COVID-epidemie toen alle scholen dicht waren. Een 20-jarige man uit een naburig dorp heeft haar zwanger gemaakt toen hij in de buurt houtskool aan het maken was. Ze hebben nu trouwplannen. Anticonceptie was nooit aan de orde geweest; want ‘als je anticonceptie gebruikt voordat je een kind gebaard hebt, word je onvruchtbaar’ horen we van de ouders van Mpatsi. We zien dat Mpatsi, die nu acht maanden zwanger is, 30 minuten op de fietstaxi moet zitten om bij de gezondheidspost te komen als de bevalling op gang komt. We horen over haar financiële situatie en ze vertelt over de consequenties die de zwangerschap heeft op haar schoolcarrière. Maar we zien ook de steun die ze krijgt van haar ouders en dorpsgenoten. Er is een stichting actief die jonge moeders zoals zij weer naar school kunnen laten gaan en er is een accommodatie vlakbij de gezondheidspost waar ze kan blijven slapen als ze 9 maanden zwanger is om te wachten op de bevalling. Kortom er zijn wel uitdagingen maar ook veel lokale oplossingen voor tienermoeders!

Ik help Dr Stanley met het in kaart brengen van alle problemen en oplossingen die we gezien hebben om beter te begrijpen waarom jonge meisjes zwanger worden en welke zorg ze nodig hebben. Het besef en de ervaring van het dorpsleven is cruciaal als Dr Stanley straks gespecialiseerd is en verantwoordelijk wordt voor de gezondheidszorg op districtsniveau. De specialisten Family Medicine die we opleiden moeten behalve opereren, patiënten behandelen en acute zorg kunnen leveren, ook met donors en de overheid kunnen overleggen wat er nodig is voor hun district.
Moeten er meer wachthuizen gebouwd worden waar zwangere kunnen wachten om te bevallen? Moet er een beter ambulance-systeem komen? Of moet er eerst wat gedaan worden aan de mythen van onvruchtbaarheid door anticonceptie?
Als tropenarts heb ik ervaring met projectmanagement maar ook met public health en het werk op de verlos- en operatiekamers, dus kan ik Dr Stanley helpen prioriteiten te leren stellen, relevante data goed te interpreteren en bij de juiste mensen te lobbyen voor oplossingen. Het COPC-deel binnen de opleiding van Family Medicine is dit jaar volledig vernieuwd. Waar voorheen meer focus lag op de gezondheidspost supervisie is met ingang van dit jaar de focus teruggebracht naar inzicht verwerven in het dorpsleven. Zo kunnen we als tropenartsen met onze Public Health-kennis de specialisatie van Family Medicine ook op het front van Public Health weer een stukje verbeteren. Zo heeft de nieuwe generatie lokale specialisten straks  een nog beter inzicht in hun patiëntenpopulatie.”