Nathan Beijneveld (tropenarts) is vanaf april 2021 door Tweega Medica uitgezonden naar Shirati Hospital in Tanzania. Voor deze uitzending is de Jacoba van Wassenaer Stichting onze funding partner. We zijn de Jacoba van Wassenaer stichting heel dankbaar voor hun support. Nathan heeft net afscheid genomen in het ziekenhuis maar zal betrokken blijven; binnenkort start er een nieuwe tropenarts in Shirati Hospital (zie hieronder). Nathan vertelt: 

“Terwijl ik dit stuk schrijf, zit ik een rammelende trein die Amsterdam Centraal uitrijdt. Een slap lentezonnetje weerkaatst in de glinsterende gebouwen van de skyline aan het Ij. Inmiddels ben ik ruim een maand terug in Nederland. Het is wennen om in Nederland te zijn, ik mis Shirati, maar het is ook goed zo.

Waar schrijf ik over nu mijn periode als dokter in een Tanzaniaans ziekenhuis voorbij is? Over alles wat er veranderd is in mijn leven? Over wat ik geleerd heb over mezelf? Over mijn mooiste of zwaarste ervaringen? Het liefst vertel ik over Shirati. Over dat wat door blijft gaan, ook als dokters komen en gaan. Ook als ikzelf niet meer dagelijks in Shirati ben.

Dat wat mijn vertrek vergemakkelijkte, was het besef dat de projecten die mijn collega’s en ik gestart zijn, in een blakende gezondheid verkeren. Toen ik aankwam in Shirati was de zorg voor ondervoede kinderen non-existent. In de afgelopen jaren hebben we een geweldig team opgebouwd, dat nu hoogwaardige zorg levert aan ondervoede kinderen. Mijn Tanzaniaanse collega’s Stella, Sherryl, Joseph en Suzana zijn meer dan vaardig om het Shirati Peanut Project zelfstandig te draaien. Met collega tropenartsen Joost en Esther hebben we Stichting Shirati in het leven geroepen, om te zorgen dat we op duurzame wijze projecten in Shirati kunnen blijven financieren. Nu Marvyn, Mick en Victoria zich ook aangesloten hebben bij ons bestuur, hebben we genoeg slagkracht en enthousiasme om dit te blijven doen. Bovendien beginnen Maud (tropenarts) en Kees (docent, muzikant en filmmaker) volgende maand hun uitzending met TweegaMedica, ik verwacht dat de activiteiten dan alleen maar zullen toenemen.

Tijdens een fietstocht door Tanzania met mijn broer van Shirati naar Lake Tanganyika, werd ik gegrepen door de magische belevenis van het prachtige landschap vanaf het fietszadel. Na een spontane ontmoeting met Marilou, een Nederlandse dokter die een tijdje in Haydom Hospital werkte, kwamen we op het idee om een fietstocht te organiseren om geld op te halen voor Stichting Shirati. Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang en staat de eerste editie van Cycle for Shirati voor begin oktober op de planning.

Ook al ben ik niet meer gevestigd in Shirati, dit dorpje aan de oevers van het Victoriameer blijft bij mij. Bijna elke dag ben ik nog wel op een of andere manier bezig met Shirati. In september keer ik voor een paar maanden nog even terug, en ik hoop dat dat zo blijft.

Ik ben zeer dankbaar voor de steun die ik heb ontvangen. Allereerst van de mensen van Tweega Medica en Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds, die mijn verblijf financieel hebben ondersteund. Maar zonder de hartelijkheid en gastvrijheid van de mensen uit Shirati, was ik nooit zo lang gebleven. Bwire Chirangi, de medisch directeur van het ziekenhuis, heeft het verschil gemaakt. Door zijn eindeloze inzet voor het ziekenhuis, wilde ik zelf ook zo veel geven. Al mijn activiteiten rondom ondervoeding waren nergens geweest zonder Stella Makori, projectmanager van het Peanut Project en diëtiste in Shirati. Dat samen werken met zo veel lol gepaard kan gaan, had ik van tevoren nooit kunnen bedenken.

Marafiki, asante/ Vrienden, bedankt.”

Zie ook: www.stichtingshirati.nl voor meer informatie.