FMS is al sinds 1983 actief in Tanzania vanuit een thuisbasis in Arusha. Het is een non-profit vrijwilligersorganisatie die voorziet in gezondheidsservices door middel van clinic-vluchten naar afgelegen gebieden en noodevacuaties.

DSC_0384

FMS verzorgt medisch transport door de lucht voor mensen  door heel Tanzania.Wat clinics betreft zijn zij met name actief in het afgelegen Noorden van het land waar zij al jarenlang de allerarmsten van preventieve en curatieve gezondheidszorg voorzien. Hierbij wordt samengewerkt met de lokale ziekenhuizen en klinieken.
Tijdens clinics naar onherbergzame gebieden zonder goede ontsluiting (niet te bereiken per auto) vinden vaccinaties plaats van zwangere vrouwen en kinderen, wordt gezondheidszorgeducatie gegeven, worden zwangerschapscontroles uitgevoerd, wordt de groei van kinderen gemonitord en worden zieke mensen gezien en behandeld. Eventueel kunnen ernstig zieke mensen direct mee terug naar de stad of een ziekenhuis vliegen voor behandeling aldaar.
Zoals gezegd verzorgt FMS ook medische evacuaties. Hierbij wordt op het moment van nood hoe dan ook gevlogen, onafhankelijk van of de patiënt en zijn familie op dat moment een transport kunnen betalen.

FMS is vanaf het begin van Tweega Medica in 2004 van zeer grote waarde geweest voor haar artsen en verpleegkundigen in het veld. Enerzijds in praktische zin door het faciliteren van transporten van artsen van en naar hun ziekenhuizen en het mogelijk maken van clinics vanuit de ziekenhuizen en eventuele noodtransporten. Maar anderzijds ook vanwege de belangrijke ondersteuning in mentale zin. FMS-directeur Pat Patten en zijn medewerkers vormen altijd een luisterend oor, zijn een vertrouwde thuisbasis in Arusha en hebben vanwege hun jarenlange staat van dienst in het land een zeer uitgebreide kennis  over Tanzania en een netwerk in het land ontwikkeld dat zeer waardevol en eigenlijk onmisbaar is.

DSC_0344

Helaas ontvingen we enkele weken geleden het nieuws dat er opnieuw een vliegtuig van FMS gecrasht is tijdens de landing bij een clinic. (In het najaar crashte het andere vliegtuig al.)
We hopen dat er heel snel nieuwe fondsen komen voor FMS waarmee nieuwe vliegtuigen kunnen worden aangeschaft zodat zij zo spoedig mogelijk hun zeer belangrijke werk weer kunnen hervatten.

Voor meer informatie:
http://www.flyingmedicalservice.org/
https://www.facebook.com/flyingmedicalservice