Arie en Lisanne Glas (AIGT’ers/tropenartsen) hebben sinds 2017 in Mulanje Mission Hospital gewerkt. Het eerste deel van hun uitzending ging via Tweega Medica, waarbij de AFAS Foundation onze funding partner was. Daar waren we heel blij mee. De funding is echter in de zomer van 2023 gestopt; sinds die tijd heeft Tweega Medica het paar gesteund met een verzekeringspakket. Nu hebben ze hun tijd in Mulanje afgerond en zullen ze binnenkort terugkomen naar Nederland. Tweega Medica is heel dankbaar voor al het fantastische werk dat ze hebben gedaan in Mulanje. Niet alleen als artsen, maar ook als opleiders, directeurs en projectmanagers voor projecten binnen en buiten het ziekenhuis.

Na meer dan acht jaar komt er een einde aan onze tijd in Malawi. We hebben alles afgerond op het werk en zullen, als u dit leest, op reis zijn met onze auto en kampeerspullen door zuidelijk Afrika. Na jaren hard werk zien we uit naar bezinning, reflectie en naar het doorbrengen van tijd met het gezin. In juli dit jaar komen we vanuit Zuid-Afrika terug naar Nederland.

We zijn in januari 2017 in Mulanje gekomen en al gauw kregen we steeds meer verantwoordelijkheden: Arie werd in 2018 hoofdarts en kreeg in 2019 de rol van medisch directeur. Lisanne werd al gauw supervisor van de lokale en internationale studenten en is in 2020 ook supervisie gaan doen van verschillende preventieprogramma’s.

We kunnen terugkijken op veel mooie jaren. We hebben genoten van het samenwerken met onze Malawiaanse collega’s en hebben veel van ze geleerd; niet alleen op medisch gebied maar ook op het gebied van communicatie, geduld en het belang van goede relaties in de Afrikaanse cultuur. Die levenslessen zullen we de rest van onze levens kunnen inzetten. We hebben de eer gehad om onder andere een oogkliniek en een fysiotherapieafdeling op te richten. Daarnaast zijn er tegenwoordig zonnepanelen die het ziekenhuis 24 uur per dag van stroom voorzien, is er een digitaal röntgenapparaat en hebben we vele afdelingen en stafhuizen zowel gebouwd als gerenoveerd. Met bouwen alleen kom je er echter niet, hebben wij geleerd. Continu opleiden, goede overdrachten en goede richtlijnen met elkaar schrijven is net zo belangrijk, dan wel niet belangrijker!

Het Chichewa heeft een gezegde: Mutu umodzi suzenza denga: één mens kan geen dak dragen. Deze woorden prijken de muur in ons huis en hebben ons steeds weer geholpen om dit alles vanuit de juiste houding te doen: door samen te werken hebben we veel bereikt.

Ons werk in het ziekenhuis was onmogelijk geweest zonder de financiële steun die we de afgelopen jaren hebben mogen ontvangen van Tweega Medica. Dit maakt ons tot dankbare mensen.