Vanaf half februari 2020 zijn Bente van der Meijden (tropenarts) en Lennart Blom (arts) door Tweega uitgezonden naar Mangochi District Hospital in Malawi. Het koppel vertelt:

“In Mangochi staat het regenseizoen op het punt om te beginnen en wij zijn niet de enigen die daar naar uitkijken! Naast dat het momenteel erg heet is met continue 38 graden is de regen ook hard nodig om het land te bewerken en de mais voor het komende jaar te kunnen planten. De velden zijn al klaargemaakt en het is nu alleen nog wachten op de goede regenbuien voor het planten kan beginnen. Dit zorgt er ook voor dat het wat rustiger wordt in het ziekenhuis want in het plant-seizoen kan je niet ziek zijn en is iedereen hard nodig om de velden klaar te maken. Wij maken ons in het ziekenhuis wel op voor wat komen gaat want een regenseizoen betekent naast verkoeling ook muggen en dus malaria en het begin van het gastro-enteritis  (buikgriep)-seizoen.
De kinderafdeling is door Bente, het team van de kindergeneeskunde en het bestuur van het ziekenhuis onder handen genomen en is bijna klaar voor de stroom patiënten die weer wordt verwacht. We hebben een nieuw polikliniek gebouw voor de kinderen onder de 5 jaar die als ze binnenkomen worden getriageerd op ernst van ziek-zijn en daarna gezien worden door een clinical officer/dokter en waar de eerste spoedbehandeling plaatsvindt als ze ernstig ziek zijn. Op de kinderafdeling zijn de elektra/watervoorziening en het verfwerk aangepakt en is veel nieuwe apparatuur aangeschaft om de kinderen beter te kunnen behandelen op de afdeling.
Met de komst van Arne en Dorothee in Mangochi hebben we de taken wat meer kunnen verdelen. Bente richt zich nu weer met name op de kindergeneeskunde en Arne is zich gaan richten op de verloskunde. Fijn om deze afbakening voor nu te hebben omdat er op beide gebieden meer dan genoeg te doen is en het zo makkelijker is om ook projecten op te zetten om de kwaliteit te verbeteren.
We merken ook dat nu we er wat langer zijn, dat mensen ook naar ons toe beginnen te komen met ideeën om de kwaliteit te verbeteren en het is ontzettend leuk om daar samen een plan voor te maken en te kunnen ondersteunen. Lennart is betrokken bij een onderzoeksproject naar het gebruik van echo’s, maar ook bij het verbeteren van de zorg/poliklinieken met betrekking tot de zogenaamde non-communicable diseases (zoals suikerziekte en hoge bloeddruk) in het ziekenhuis.
Verder zijn de scholen afgelopen maanden eindelijk weer open gegaan na 6 maanden dicht te zijn geweest in verband met de COVID-19-pandemie. We hebben dan ook de eerste co-assistenten weer over de vloer en hebben nieuwe arts-assistenten gekregen die we de komende jaren gaan opleiden tot Family Medicine arts (huisarts). Genoeg te doen dus!”