Een jaar geleden bereikte ons de vraag vanuit het ziekenhuis en het bisdom van Arusha, dat zij graag onze ondersteuning wilden hebben aangezien het moeilijk is om goed lokaal medisch personeel aan te trekken en vanuit de overheid gestimuleerd wordt om uit het Ngorongoro gebied te vertrekken. Voor veel Masaai en omwonende rondom het ziekenhuis een erg onzekere en onrustige periode, waarbij de lokale bevolking recht heeft op goede medische zorg.

Wij zijn erg blij dat we een Sieuwke Hartmans bereid hebben gevonden om het ziekenhuis te gaan ondersteunen vanaf eind januari. Hieronder stelt zij zich voor:

“Ik ben blij eind volgende week te kunnen starten als tropenarts in Endulen Hospital. Sinds begin 2022 ben ik afgestudeerd als Tropenarts / AIGTer (Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde). Tijdelijk heb ik in Nederland gewerkt om tijd door te brengen met familie en vrienden en de afgelopen maanden op Lesbos bij de medische zorg voor vluchtelingen. Het kriebelt echter om weer weg te gaan.

Tijdens de AIGT-opleiding heb ik mijn halfjaar buitenlandstage in Tanzania in Sengerema Hospital gedaan, onder supervisie van Rian Jager. Zo heb ik met stichting Tweega Medica kennis gemaakt. In Sengerema werd me duidelijk dat ik graag voor langere duur in een Tanzaniaans ziekenhuis zou willen werken. Ondanks de soms oneerlijke casuïstiek, vind ik het werk interessant en uitdagend en ben ik blij dat ik binnenkort in Endulen mag beginnen. Tanzania is een prachtig land en het heeft een mooie cultuur. Door deze uitzending hoop ik de continuïteit van zorg in Endulen Hospital te kunnen waarborgen.

Deze uitzending is extra bijzonder omdat de financiering komt uit de nalatenschap van dr Frans Senff; tropenarts en huisarts die zich jarenlang met hart en ziel voor het ziekenhuis heeft ingezet en er ook gewerkt heeft. Helaas is Frans Senff in het voorjaar van 2021 overleden aan COVID. Tweega Medica is Stichting Cordaid zeer erkentelijk dat zij deze uitzending mede mogelijk heeft gemaakt, en werkt voor deze uitzending samen met Stichting Chagos.