Al in de eerste week van dit nieuwe jaar is Annet Hofland (tropenarts) samen met partner Suwendy en haar 2 kinderen naar Malawi vertrokken om daar, uitgezonden door Tweega, te gaan werken in Mangochi Hospital. Voor Tweega is dit een nieuw ziekenhuis. Via het family health department van de medische faculteit van de universiteit van Blantyre kwam de vraag aan Tweega Medica voor ondersteuning door een tropenarts. De stichting Dioraphte is co-partner voor wat betreft de financiering van deze uitzending. Tweega is Diorapthe zeer erkentelijk voor haar ondersteuning in deze.
Annet schreef eerder:
“De eerste week van 2018 is het zover! Onze medische missie in Malawi gaat van start!Wat kijk ik er naar uit om me straks in te gaan zetten in het Mangochi District Hospital. Omdat ik meteen aan de slag ga, zal mijn partner Suwendy, die onder andere ervaring meebrengt op het gebied van financiële administratie, zich in het begin met name gaan richten op het begeleiden van onze zoons van 1 en 3 jaar bij het wennen aan hun nieuwe thuis. Hoewel het niet ons eerste avontuur is – we woonden eerder anderhalf jaar op Curaçao in verband met mijn opleiding – gaan we voor het eerst met zijn vieren op pad. 

Mangochi District Hospital is een publiek districtsziekenhuis dat gelegen is aan de zuidkant van Lake Malawi in een moerasachtig gebied. Het ziekenhuis heeft ongeveer 400 bedden, verdeeld over verschillende afdelingen. Vaak zijn de bedden overbezet, zo herinner ik me nog van mijn stage als co-assistent in het ziekenhuis, inmiddels 9 jaar geleden. De foto hieronder is uit die tijd, in mijn armen het pasgeboren eerste kind van een tweeling.

Hoewel ik ook ‘gewoon’ in de dagelijkse patiëntenzorg mee zal draaien, zijn er daarnaast uitgebreide mogelijkheden om de missie en visie van de stichting uit te gaan dragen. Zo is men bezig met het bouwen van een nieuw Maternity Hospital gelieerd aan het districtsziekenhuis waarbinnen de moeder- en kindzorg plaats zal moeten gaan vinden. Verder wordt er hard gewerkt aan het ‘omvormen’ van de eerstelijnszorg in de regio. Waar deze nu met name plaatsvindt in een netwerk van kliniekjes met gebrek aan hoogopgeleid personeel, wordt er hard gewerkt aan het opleiden van huisartsen en aan het organiseren van zorg dichter bij de patient in de vorm van het opleiden van zogeheten community health workers. De verschillende projecten worden uitgevoerd vanuit de bezielende leiding van de Department of Family Medicine van het College of Medicine in Blantyre, enkele honderden kilometers verder naar het zuiden.

Het is voor ons een bijzondere kans om op deze plek voor Tweega Medica te mogen gaan werken. Mangochi is een plek waar ik destijds ben gevallen voor het vak van tropenarts en Malawi is een land met zeer warme mensen die me erg na aan het hart liggen. Het betekent voor ons gezin dat we nu samen kunnen gaan delen hoe het is om op die plek te wonen en te leven! Uiteraard zullen we jullie op de hoogte houden van ons werk.”  

Inmiddels is Annet al volop aan de slag in het ziekenhuis. Heel binnenkort volgt meer nieuws over haar eerste werkweken.