Arie en Lisanne Glas (beiden tropenarts) werken al ruim anderhalf jaar via Tweega Medica in het Mulanje Mission Hospital in Malawi. Ze zijn er erg op hun plek en hebben aangegeven nog een aantal jaren te willen blijven werken in het ziekenhuis. Arie zal meer overstijgende taken gaan verrichten voor het management van het ziekenhuis. Lisanne blijft op de werkvloer maar geeft ook veel onderwijs aan het lokale personeel en is veel bezig met kwaliteitsverbetering van de zorg. Het koppel vertelt:

“Half twee, lunchtijd in Mulanje Mission Hospital. Het is alweer heet en het is stil op het centrale plein. Dit is de rustige tijd van het jaar, de tijd om veel les te geven, projecten te plannen en te overleggen. Na een operatie deze ochtend zal daar de middag aan gewijd worden, een fijne afwisseling.

We zijn nu anderhalf jaar met de steun van alle Tweega-donateurs aan de slag in Malawi. Onze rol is flink veranderd in de afgelopen tijd. Begonnen we puur als arts in de directe patiëntenzorg, inmiddels zijn we veel meer bezig met overkoepelende projecten. De patiëntenzorg gaat ons inmiddels vrij makkelijk af; nog steeds doen we veel verloskunde, veel keizersnedes, maar ook veel prenatale zorg en werk op de andere afdelingen.

De afgelopen maanden zijn er drie grote projecten die eruit springen, en die werkelijk alleen maar goed van de grond kunnen komen als er voldoende tijd is om met de lokale staf na te denken, te overleggen en een gezamenlijk doel te stellen.
In september gaan we na meer dan een jaar van voorbereidingen de ‘High Dependency Unit’ (een soort mini-intensive care) openen. Het is een kleine maar fraaie afdeling van vier bedden waar met name de monitoring van patiënten beter is dan op de andere afdelingen. De afgelopen maanden is in een klein team intensief gewerkt aan een lijst protocollen en formulieren om de boel te stroomlijnen. Arie is daarnaast bezig met het aanschaffen en waar nodig repareren van de benodigde medische apparatuur, met een lokale technicus. De samenwerking met de lokale artsen en verpleegkundigen is altijd veel belangrijker dan de ‘spullen’, dat komt meestal wel goed.

Verder is er ook aandacht voor preventie: samen met de collega’s van het Primary Health Care departement wordt gewerkt aan verbeteren van de baarmoederhalskanker-screening. Er zijn trainingen geweest, materialen aangeschaft via donoren en plannen gemaakt om tot in de kleinste gezondheidsposten vrouwen te screenen op een voorstadium van deze kanker. Zoals we al eerder schreven is dat een groot probleem waar, na de nodige opstartproblemen, de staf graag aan wil bijdragen.

Het derde grote project is de vernieuwing van ons röntgenapparaat. Met een grote capaciteit aan zonnepanelen is het nu tijd voor een digitale machine die op zonne-energie kan draaien. Goedkoper, meer betrouwbaar en betere kwaliteit foto’s! Het is een groot project met een budget van zo’n 80.000 dollar, en uiteraard belangrijk om zorgvuldig te werken.

De ‘gewone’ onderwijsactiviteiten lopen door: het begeleiden van twee jonge dokters die net begonnen zijn, de stagiaires van de lokale artsenopleiding, grote visites op de afdelingen en het leiden van de discussie in de overdrachten. Lisanne heeft haar tanden met name gezet in de zorg voor zwangeren en met de verloskundigen gewerkt aan constante kwaliteit.
We zijn er dus druk mee maar hebben ook veel plezier.

Met onze kinderen en ons persoonlijk gaat het goed. Salomé geniet erg van haar thuisonderwijs, twee dagen per week en beiden spreken al een mondje Engels en ook wat Chichewa.”

Hartelijke groet en bedankt voor alle steun vanuit Mulanje!
Arie en Lisanne